Fit przepisy na obiad. Łatwe i szybkie fit jedzenie
Zdrowe odżywianie powinno być codziennością w czasach, gdy otyłość dotyka coraz większą część populacji. Mity o drogich i trudno dostępnych produktach fit powinny zaś zostać odstawione do lamusa. Oto kilka bardzo prostych i niedrogich przepisów fit, które warto zrobić w domu.
Przepisy fit na obiad – dania główne
• Fit przepis na łososia w sosie miodowo-limonkowym
Składniki:
- 600 g filetu z łososia
Marynata:
- 3 łyżki soku z limonki,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 drobno starte ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki startego imbiru.
Sposób przygotowania: Łososia należy podzielić na porcję, zdjąć skórę i pozbawić, o ile to możliwe ości, następnie opłukać i osuszyć. Marynatę przygotować mieszając ze sobą wszystkie podane składniki. Kolejny krok to obtoczenie łososia w marynacie i odstawienie na 1 godzinę do zamarynowania. To fit jedzenie z łososia należy piec w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, przez 18 minut. Podawać z ryżem, polane sokiem z limonki.
• Prosty fit przepis na kuskus z indykiem
Składniki:
- 200 g kuskusu,
- 300 g filetu z indyka,
- 3 łyżki stołowe octu balsamicznego,
- świeża mięta, bazylia, tymianek,
- garść orzechów włoskich,
- natka pietruszki,
- 150 g sera feta,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Sos do fit dania:
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony),
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: Kuskus zalać wodą i przykryć wg instrukcji. Wszystkie podane zioła posiekać i wymieszać z kuskusem i prażonymi orzechami włoskimi w misce. Pokrojone w plasterki mięso należy zamoczyć w occie i obtoczyć w tymianku, Oli i pieprzu, a następnie smażyć na oleju kilka minut. Przygotować sos i dodać do kuskusu, następnie dodać mięso. Ten szybki fit obiad podawać w miseczkach, posypany fetą.
Fit przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 1 l bulionu,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego czosnku,
- 2 ząbki zwykłego czosnku,
- sól, pieprz, różne zioła do smaku.
Do dekoracji:
- grzanki z pieczywa.
Sposób przyrządzania: Przygotowanie tego dania fit należy zacząć od bulionu (mięso drobiowe i włoszczyzna gotowane w wodzie). Następnie należy dodać kalafiora oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle cebulkę. Kolejny krok to doprawienie pozostałymi składnikami. Gdy kalafior będzie miękki, a zupa przestygnie, należy wszystko zblendować i podawać jako fit zupę krem.
Fit sałatka z buraka i mango – przepisy
Składniki
• 1 burak,
• 1 mango,
• 4 łyżki płatków migdałów,
• 4 łyżki dowolnych kiełków,
• 80 g sera gorgonzola,
• 1 mix sałat.
Sos:
• 3 łyżki oliwy extra virgin,
• 2 łyżki miodu,
• 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania: Nieobranego buraka ugotować pod przykryciem do miękkości (przez około 1 godzinę). Po ugotowaniu obrać. Mango obrać, wyjąć pestkę i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć umytą sałatę, plastry mango, plastry buraka, kosteczki gorgonzoli, kiełki i prażone migdały. https://kuchnia.wp.pl/miod-najstarsze-lekarstwo-czym-sie-kierowac-przy-wyborze-6251686210815617a polać sosem (zmieszać wszystkie składniki).