Frutti di mare. Najsmaczniejsze owoce morza i ich właściwości
Frutti di mare, czyli owoce morza to niezwykle smaczny składnik zup, dań głównych oraz przekąsek. Owoce morza słyną z bogactwa wartości odżywczych, w tym białka, witamin i składników mineralnych. Jakie są rodzaje owoców morza i które z nich warto włączyć do swojej diety?
Frutti di mare - krótka charakterystyka
Frutti di mare to włoska nazwa owoców morza, czyli jadalnych skorupiaków i mięczaków morskich. Najwięcej owoców morza spożywa się w krajach leżących nad Morzami Śródziemnym, Północnym i Irlandzkim.
Jednak największe połowy frutti di mare odbywają się na Morzach Japońskim i Karaibskim, a także na Atlantyku i Pacyfiku. Owoce morza w Polsce pochodzą z importu i można je kupić w postaci świeżej, mrożonej lub konserwowej.
Ceny frutti di mare są bardzo zróżnicowanie. Mrożone krewetki można kupić już za kilkanaście złotych, ale żywe homary kosztują nawet 300 złotych za kilogram. Owoce morza są łatwe do przygotowania, ponieważ ich obróbka trwa zaledwie kilka minut. Jednak złe przyrządzenie frutti di mare powoduje, że stają się one gumowate i zwyczajnie niesmaczne.
Owoce morza - wartości odżywcze
Frutti di mare to cenny składnik codziennego jadłospisu. Owoce morza bowiem są bogatym źródłem wysokiej jakości, pełnowartościowego białka. Najwięcej białka znajduje się w krewetkach i langustach. Przy wysokiej zawartości białka owoce morze zawierają niewiele tłuszczu. Najmniej tłuszczu posiadają raki, najwięcej homary. Warto jednak zauważyć, że są to zdrowe tłuszcze z rodziny omega-3.
Frutti di mare są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza witamin PP i B12. Mięso owoców morza jest także bogate w jod, wapń, selen oraz fluor. W owocach morza znaleźć można również magnez, żelazo i cynk. Owoce morza zawierają także cholesterol. Największe jego ilości znajdują się w skorupiakach i kawiorze.
Frutti di mare - skorupiaki
Skorupiaki, które należą do owoców morza to homary, langusty, kraby i krewetki. Ciało skorupiaków pokryte jest chitynową powłoką. Ze skorupiaków w kuchni wykorzystuje się mięso odwłoka i kleszczy. Zdecydowanie rzadziej kucharze zajmują się skorupą, chociaż po zmieleniu idealnie sprawdza się w sosach czy zupach.
Skorupiaki można gotować, zapiekać, grillować, a także miksować. Koktajle z frutti di mare, to białkowe bomby o intensywnych różowych czy pomarańczowych barwach. W naszym regionie najlepiej kupować skorupiaki mrożone. Zaleca się także, aby zjadać je w dniu przyrządzenia.
Co zrobić z krewetkami?
Krewetki błyskawiczne z kiełkami
Danie w 5 minut. Przepyszny makaron z krewetkami
Cytrynowe risotto z krewetkami
Kremowa zupa dyniowa z krewetkami
Frutti di mare - małże
Małże to ostrygi, omułki, przegrzebki czy sercówki. Małże są mięczakami, które nie mają wykształconej głowy i są zamknięte w muszli. Mięso ostryg jest soczyste i kremowoszare. Najpopularniejszym przysmakiem są ostrygi surowe, które podaje się z cytryną, lodem i pieczywem. Ostrygi wyjęte z muszli natomiast można gotować, smażyć czy piec na ruszcie.
Przegrzebki znane również jako małże św. Jakuba wyróżniają się intensywnym, morskim smakiem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, sosach i daniach rybnych. Małże nadają się także do przygotowywania sosów i zup.
Frutti di mare - głowonogi
Głowonogi we frutti di mare to przede wszystkim kałamarnice, ośmiornice i mątwy. Głowonogi w odróżnieniu od wcześniejszych frutti di mare nie posiadają skorupy ani pancerza. Głowonogi najczęściej kupuje się w kawałkach lub pierścieniach. Mięso ośmiornic wyróżnia się sprężystością i morskim aromatem. Z ośmiornicy można przyrządzić zupy, sałatki, a także sushi.
Kalmary natomiast charakteryzują się lekko słodkim smakiem. Kalmary można dowolnie faszerować ryżem, grzybami, kaparami czy smażoną cebulą.