Garnki stalowe vs. aluminiowe – które wybrać?

Kuchnia bez naczyń nie ma prawa bytu, to jasne. Mimo to, wybór odpowiedniego materiału ich wykonania może wydawać się mało istotny, choć w rzeczywistości ma przecież wpływ na nasze doświadczenia kulinarne. Co znajdziemy na rynku? - Dwie najpopularniejsze opcje to stal nierdzewna i aluminium. Przyjrzyjmy się zatem bliżej, jak te materiały sprawdzają się w codziennym użytkowaniu i co właściwie je różni.

Garnek z linii Klassiker
Garnek z linii Klassiker
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Stali Nierdzewna, niezawodny klasyk

Garnki wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej AISI 304, dostępne np. w ofercie marki Zwieger, uznawane są za jedne z najlepszych na rynku i wcale nas to nie dziwi. Materiał ten charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję, co sprawia, że naczynia zachowują swoją funkcjonalność i blask przez długi czas. Wyszlifowane wnętrze garnków oraz satynowe lub niemalże lustrzane - w zależności od linii - wykończenie zewnętrzne, tworzą elegancki design. Dodatkowo stal nierdzewna jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i neutralna w kontakcie z żywnością.

Grube, wielowarstwowe dno, które znajdziecie np. w garnkach z linii Klassiker marki Zwieger, doskonale współpracuje z różnymi rodzajami kuchenek, w tym płytami indukcyjnymi. Dodatkowo, uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej są nie tylko estetyczne, ale także nie nagrzewają się podczas gotowania. W przypadku garnków stalowych, często również elementy pokrywy są z niej wykonane tworząc spójną całość idealną do niemalże każdej kuchni.

Garnek z linii Klassiker
Garnek z linii Klassiker© materiały partnera

Co warto wiedzieć o garnkach ze stali nierdzewnej?

Jedną z głównych zalet większości garnków ze stali nierdzewnej, jest możliwość mycia w zmywarce, co znacznie ułatwia utrzymanie ich w czystości. Dodatkowo, użytkownicy mogą śmiało korzystać z dowolnych akcesoriów kuchennych wykonanych z różnych materiałów, nie obawiając się o uszkodzenie wnętrza garnka - co może się wydarzyć w przypadku powłok nieprzywierających. Ten materiał znalazł również zastosowanie w produkcji garnków ciśnieniowych (tzw. szybkowarów), co świadczy o jego wyjątkowej trwałości i wytrzymałości nawet na wysokie ciśnienie. Warto zaznaczyć, że garnki ze stali nierdzewnej są nieco mniej wymagające pod względem eksploatacji, sprawia to, że są idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie prostotę i funkcjonalność w kuchni. Jednak warto mieć na uwadze, że osoby uczulone na nikiel powinny rozważyć inne opcje, ponieważ garnki tego typu mogą nie być dla nich odpowiednie.

Aluminium, nowoczesność w najlepszej formie

Garnki z odlewanego aluminium - jak te z wiodącej linii Obsidian marki Zwieger - są cenione za trwałość, stosunkowo niską masę oraz odporność na odkształcenia i zmiany temperatury. Pełny dysk indukcyjny stanowiący dno naczynia zwiększa wydajność energetyczną o około 40%, co sprawia, że są dodatkowo energooszczędne. Jako jednolita bryła, bardziej przypominają naczynia żeliwne, jednak są znacznie lżejsze i bardziej praktyczne w codziennym użytkowaniu. Dużą zaletą garnków aluminiowych jest możliwość pokrycia ich wnętrza różnymi powłokami nieprzywierającymi. Takie rozwiązanie umożliwia łatwe gotowanie ale też czyszczenie - bez obawy o przywierające resztki.

Garnek z linii Obsidian
Garnek z linii Obsidian© materiały partnera

Co warto wiedzieć o garnkach aluminiowych?

Zaznajamiając się z garnkami z odlewanego aluminium, warto podkreślić ich wyjątkowe właściwości, które sprawiają, że są one niezastąpione w wielu kuchniach. Po nagrzaniu, garnki te efektywnie oddają ciepło z każdej strony, przypominając w ten sposób naczynia żeliwne, w przeciwieństwie do garnków ze stali nierdzewnej, gdzie ciepło jest głównie dystrybuowane od dołu. Dodatkowo, powłoka nieprzywierająca na garnkach z aluminium marki Zwieger, doskonale sprawdza się w przygotowywaniu gęstych potraw, eliminując konieczność częstego mieszania i minimalizując ryzyko przypaleń. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie łatwość w gotowaniu. Warto podkreślić, że dzięki powłoce nieprzywierającej, aluminium stanowi jedynie korpus garnka i nie ma bezpośredniego kontaktu z żywnością. Garnki z aluminium są również polecane dla osób zmagających się z alergią na nikiel.

Jakich działań unikać? - Niezależnie od materiału

Warto pamiętać, że w przypadku garnków - ale też innych naczyń tego typu - niezależnie od materiału, z jakiego są wykonane należy unikać pewnych działań, które mogą wpływać niekorzystnie na ich trwałość.

Przede wszystkim nigdy nie należy nagrzewać naczynia przez długi czas na ‘wysokim ogniu’ bez żadnych produktów w środku. Zarówno garnki ze stali nierdzewnej, jak i te z aluminium nie zareagują dobrze na tego typu przegrzanie, a to może nawet doprowadzić naczynie do całkowitego utracenia swojej funkcjonalności. Ponadto należy mieć na uwadze, że częste i długotrwałe przechowywanie żywności w garnkach, może również nieść za sobą niepożądane skutki - takie jak skwaśniałe jedzenie w przypadku garnków stalowych czy utrata właściwości powłoki nieprzywierającej, która znajduje wewnątrz naczyń aluminiowych.

Garnek z linii Obsidian
Garnek z linii Obsidian© materiały partnera

Podsumowanie

Zarówno garnki ze stali nierdzewnej, jak i aluminium mają swoje unikalne zalety. Decydując się na jeden z tych materiałów, warto wziąć pod uwagę indywidualne preferencje kulinarno-designerskie oraz oczekiwania co do wydajności i łatwości użytkowania. Ostateczny wybór zależy jednak od potrzeb każdego użytkownika, natomiast jedno jest pewne - w naczyniach marki Zwieger, zarówno stal nierdzewna, jak i aluminium, oferują wysoką jakość i trwałość, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających kucharzy.

Źródło artykułu:WP Kobieta
garnkigotowaniekuchnia

Wybrane dla Ciebie