Gdzie wyrzucić olej z patelni? Polacy nie wiedzą

Zużyty olej spożywczy po smażeniu to często bagatelizowany problem w domach. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń płynących z nieodpowiedniej utylizacji. Dlaczego warto zastanowić się nad tym, co zrobić z olejem i jakie są konsekwencje jego wylewania do zlewu czy toalety?

Co zrobić z olejem po smażeniu?
Co zrobić z olejem po smażeniu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zużyty olej spożywczy, wylany bezpośrednio do zlewu czy toalety, może prowadzić do wielu problemów. Największym zagrożeniem jest zatykanie rur, które powstaje, gdy olej stygnąc, gromadzi się na ich ściankach. Proces ten sprzyja powstawaniu trwałych blokad, których usunięcie wymaga często interwencji hydraulika.

Wylanie oleju do kanalizacji oznacza dalsze problemy. Tłuszcz trafia do oczyszczalni ścieków, gdzie może zakłócać procesy oczyszczania. Koszt nieodpowiedniego postępowania z zużytym olejem może być wysoki. Organizmy samooczyszczające wodę, uszkodzenia kanalizacji, czy rachunki za hydraulika to tylko niektóre konsekwencje.

Bezpieczne sposoby na pozbycie się oleju

Bezpieczną i skuteczną metodą pozbycia się zużytego oleju jest jego odstawienie do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Większość gmin w Polsce prowadzi takie punkty, pozwalając na bezpłatne oddanie tłuszczu. Sam proces pozbywania się oleju nie jest trudny. Wystarczy go schłodzić i przelać do plastikowej butelki, którą następnie można dostarczyć do PSZOK.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Alternatywnie, zużyty olej można wykorzystać ponownie w warunkach domowych. Jeśli nie jest przypalony i nie zawiera resztek jedzenia, można go przelać przez sitko, umieścić w słoiku lub butelce i przechowywać w chłodnym miejscu. Można też przemienić olej w mydło, co jest ekologicznie przyjaznym podejściem do recyklingu tłuszczów jadalnych.

Zużyty olej rzepakowy może zyskać "drugie życie". Po odpowiednim przetworzeniu może być używany w produkcji biopaliw, co nie tylko redukuje jego negatywny wpływ na środowisko, ale też przyczynia się do zmniejszenia zużycia plastikowych pojemników.

Olej rzepakowy - jaki kupować?

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej kupowanych olejów spożywczych w polskich sklepach. Który jest jednak najlepszy? Jaką markę wybrać? O tym opowiedziała w najnowszym filmiku na TikToku Katarzyna Bosacka.

- Ten, który jest najbardziej reklamowany, będzie najdroższy. (...) Olej rzepakowy, bez względu na markę, ma w zasadzie taki sam skład kwasów tłuszczowych i tyle samo kilokalorii - powiedziała.

- Jeśli mamy kupować olej rzepakowy, wybierzmy ten najtańszy, może to również być olej marki własnej sklepu i wtedy wyjdziemy ze sklepu z przekonaniem, że kupiliśmy produkt, który jest wartościowy, no i w dodatku ekonomiczny - podkreśliła.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (20)