Gorąca czekolada z chili i cynamonem
Ten słodki napój zarezerwowany jest na specjalne okazje. Doskonale rozgrzewa i zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Z dodatkiem aromatycznej papryczki chili oraz kuszącego cynamonu rozbudzi nasze zmysły. Z tym przepisem gorąca czekolada wyjdzie idealnie.
24.04.2016 | aktual.: 27.07.2016 16:07
Ten słodki napój rozbudzi nasze zmysły. Z tym przepisem gorąca czekolada wyjdzie idealnie.
Składniki:
- ✔ 50 ml śmietanki 30%
- ✔ 250 ml mleka 3,2%
- ✔ 150 g czekolady Lindt kakaowa 99%
- ✔ opakowanie pianek typu marshmallow
- ✔ szczypta chilli
- ✔ 1/3 łyżeczki cynamonu
W rondelku z grubszym dnem podgrzać śmietankę i mleko, a następnie dodać posiekaną czekoladę i gotować na wolnym ogniu, aż ta się rozpuści. Doprawić chili i cynamonem, zamieszać. Pianki delikatnie podpiec w piekarniku (10 minut w 180 stopniach C) lub w małym grillu. Czekoladę rozlać do kubeczków i dodać pianki.
Taka dawka słodyczy wprawi nas w doskonały nastrój. Wszystko za sprawą zawartej w nasionach kakaowca fenyloalaninie, która podnosi w mózgu poziom endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. To nie jedyne jej zalety. Jak dowiedli amerykańscy badacze z Cornell University, kakao to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które stanowią naturalną profilaktykę przeciwnowotworową. Z kolei naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Medycznej udowodnili, że regularnie spożywana gorąca czekolada usprawnia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję. Zalecana dawka napojów według uczonych to dwie filiżanki dziennie. Jak widać taka słodka propozycja może gościć na naszych stołach nie tylko w walentynki.