GotowanieJak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?

Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?

Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?
Redakcja JejŚwiat.pl
27.08.2013 08:15, aktualizacja: 05.08.2014 09:42

Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, tracą zdolność do wytwarzania związku przeciwnowotworowego (tzw. sulforafanu). Smak warzywa nie zmienia się, ale korzyści dla organizmu znacząco się zmniejszają.

Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, tracą zdolność do wytwarzania związku przeciwnowotworowego (tzw. sulforafanu). Smak warzywa nie zmienia się, ale korzyści dla organizmu znacząco się zmniejszają.

Jeśli do przygotowania posiłków używasz mrożonych brokułów, a nie chcesz stracić ich cennych właściwości antynowotworowych, nie przedłużaj procesu blanszowania. Gdy warzywa są poddawane działaniu wysokiej temperatury przez długi czas, enzym myrozynaza ulega zniszczeniu, a z nim możliwość produkcji sulforafanu. Blanszuj brokuły w temperaturze 76 stopni Celsjusza (dotychczas zalecano 86 stopni Celsjusza), a wszystkie właściwości prozdrowotne tego warzywa zostaną zachowane.

Aby zapewnić sobie lepsze trawienie brokułów, spożywaj je z wasabi, czarną rzodkiewką lub musztardą.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także