Dania z kabaczka
Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie nazywany jest „cukinią”. Owoc ten jest kuzynem dyni i jego ogromną zaletę stanowi niska zawartość kalorii oraz delikatny smak, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane.
06.07.2011 | aktual.: 07.07.2011 01:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten rodzaj owocu świetnie nadaje się do przyrządzania zup, sałatek, surówek czy marynat. Co ciekawe, równie świetnie zdaje swój egzamin wykorzystany jako dodatek do deserów. Osoby pragnące zrzucić kilka zbędnych kilogramów doceniają w nim to, że nawet objadanie się nim nie powoduje destrukcyjnych skutków w wyglądzie sylwetki, a do tego dzięki jego spożywaniu poprawia się przemiana materii. W 100 gramach cukinii jest jedynie ok. 15 kalorii! Zaletą kabaczka jest także to, że odkwasza on organizm. Jeśli chodzi o jego wartość odżywczą to zawiera sporo beta-karotenu, a także witamin B1, C i kwas foliowy.
Kabaczek faszerowany mięsem
W tym przypadku można użyć podobnych składników jak w poprzednim przepisie, zamieniając jednak mięso na kaszę gryczaną. Do tego można dodać także duszone pomidory pokrojone w małe cząstki, paprykę czerwoną, cebulkę oraz takie przyprawy jak tymianek czy kminek. Ser żółty warto wkomponować także w środek farszu, aby topiąc się ładnie „wiązał” składniki i tworzył w nimi jedną masę. Faszerowany kabaczek można przed obraniem włożyć do wrzątku. Taki sprytny trik pozwoli łatwiej usunąć z niego skórkę. Warzywne łódeczki można także zapiekać w piekarniku. Świetnie będą smakować podane z czosnkowym lub jogurtowym sosem.