Dynia hokkaido. Jak ją smacznie przygotować? Czy różni się czymś od zwykłej dyni?
Dynia hokkaido znacznie się różni od klasycznej i popularnej dyni, chociażby kształtem czy faktem, że można zjadać jej skórkę bez obierania. Niebanalny smak warzywa sprawia, że miłośnicy dyń uwielbiają się nią zajadać. Zobacz, w jaki sposób przyrządzić dynię hokkaido i przekonaj się, dlaczego warto pomyśleć o włączeniu jej do codziennego menu.
29.09.2020 11:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dynia hokkaido ma nietypowy kształt i jest znacznie mniejsza od znanych nam odmian. Lekko orzechowy posmak to cecha wyróżniająca ją spośród innych dyń. Może być w całości wykorzystywana w kuchni, czego nie można powiedzieć o tradycyjnej dyni z ogródka. Zwarty miąższ dyni hokkaido możesz przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu zapewnisz nietuzinkowe potrawy dla całej rodziny.
Dynia hokkaido – jakie właściwości wykazuje?
Dynia hokkaido zawiera w sobie znaczne ilości witaminy A, B i C, a także magnez, wapń, potas, fosfor i beta-karoten. Może być wykorzystana przy leczeniu chorób trzustki, żołądka, wątroby czy śledziony. Dynia hokkaido stabilizuje poziom cukru we krwi, ale to nie wszystko. Regularne jej spożywanie wspomaga działanie detoksykacyjne oraz zapobiega nowotworom.
Dynia hokkaido – przepis na placki z jajkiem
Składniki:
- 250 g obranej i startej dyni hokkaido;
- cebula;
- 5 jajek;
- 1,5 łyżki oliwy;
- 50 g pestek dyni;
- 2 awokado (pokrojone w plasterki);
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do startej dyni wbij jajko i dodaj sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.
- Podsmaż cebulę na oliwie, przełóż do miski z dynią, dodaj pestki dyni i połącz ze sobą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i rozdziel masę z dyni na 4 porcje – dociśnij je łopatką i uformuj placki.
- Smaż po 5 minut z każdej strony.
- W tym czasie przygotuj 4 jajka w koszulkach.
- Gotowe placki z dyni podawaj z plasterkami awokado i jajkiem na wierzchu. Posyp całość uprażonymi pestkami.
Dynia hokkaido – przepis na wegańskie burgery
Składniki:
- ¼ dyni hokkaido;
- szklanka namoczonej białej fasoli;
- ¼ szklanki płatków drożdżowych;
- bułka tarta;
- cebula;
- pół łyżeczki wędzonej papryki;
- ząbek czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka soli;
- olej do smażenia;
- gałązka tymianku i rozmarynu.
Przygotowanie:
- Opłucz fasolę, po czym zalej ją 3 szklankami wody, dodaj oliwę, czosnek i zioła. Doprowadź do wrzenia i zdejmij pianę.
- Gotuj jeszcze 45 minut na małym ogniu do zmięknięcia fasoli.
- Usuń pestki z dyni hokkaido i pokrój warzywo w kostkę. Lekko poduś dynię.
- Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i uformuj burgery.
- Dopraw masę i obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.