Jajka przepiórcze - wartości odżywcze i kalorie. Jak gotować jajka przepiórcze?
Jajka przepiórcze coraz częściej trafiają na nasze stoły, zarówno jako ozdoba potraw, jak i samodzielne danie. Co wyróżnia jajka przepiórcze? Jakie są wartości odżywcze i właściwości jaj przepiórczych? Czy wiesz jak ugotować jaja przepiórcze?
08.11.2018 12:34
Jajka przepiórcze - co warto wiedzieć?
Jak sama nazwa wskazuje *jaja przepiórcze *są składane przez przepiórki, czyli gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny kurowatych. Przepiórki zamieszkują niemal całą Europę, Afrykę Północną i Azję Środkową. Przepiórki są znane i cenione przez hodowców, ponieważ szybko rosną, dają smaczne i zdrowe mięso oraz znoszą dużo jaj. Jaja przepiórcze mają niewielki rozmiar, a ich skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami. Jajka przepiórcze wyróżnia delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych.
Wartości odżywcze jaj przepiórczych
Uznaje się że jajka przepiórcze są zdrowsze od jaj kurzych ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Jajka przepiórcze zawierają bowiem pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białka i aminokwasy, takie jak metionina czy treonina. Ponadto jajka przepiórcze są bogatym źródłem składników mineralnych, a w tym: wapnia, miedzi, żelaza, cynku, karotenu oraz witamin B1, B2 i B12. W jajkach przepiórczych znajduje się także łatwo przyswajalny fosfor.
Jaja przepiórcze - jakie mają właściwości?
Jajka przepiórcze, mimo swoich niewielkich rozmiarów, wyróżniają się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim poleca się włączenie jaj przepiórczych do diet osób zmagających się z anemią, niskim lub wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą czy silnymi bólami głowy. Jajka przepiórcze to także składnik wskazany przy chorobach wątroby, nerek, astmie czy wrzodach żołądka.
Dodatkowo wykazano, że spożywanie jaj przepiórczych wspomaga pracę układu immunologicznego. Białko jaj przepiórczych wykazuje natomiast działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jaja przepiórcze to również naturalny odpromiennik. Usuwają one z ludzkiego organizmu szkodliwe radionuklidy, które gromadzą się w ciele w czasie intensywnego promieniowania.
Jajka przepiórcze a kurze - kaloryczność
Jedno jajko przepiórcze zawiera ok. 19 kcal, natomiast jajo kurze 71 kcal. Ta różnica wynika oczywiście z rozmiarów jajka kurzego i przepiórczego. 100 g jajka przepiórczego zawiera bowiem o ok. 20 kcal więcej niż jajko kurze. Jajka przepiórcze mają odrobinę więcej tłuszczu niż jajka kurze, a w 100 g jaj przepiórczych jest dwukrotnie więcej cholesterolu niż w jajach kur.
Jak przygotowywać jajka przepiórcze?
Czas przygotowania jajek przepiórczych różni się od znanego nam czasu przygotowania do spożycia jaj kurzych. Aby ugotować na twardo jajko przepiórcze potrzeba 3 minut we wrzącej wodzie, natomiast aby uzyskać jajko na miękko należy gotować je około minuty.
Jajecznicę z jajek przepiórczych przygotowuje się w ok. 30 sekund, dlatego najpierw należy rozbić do miseczki odpowiednią liczbę jaj. Jedno jajko kurze odpowiada średnio czterem jajkom przepiórczym, więc jajecznica dla jednej osoby, wymaga rozbicia do 8-10 jajek.