Jak obrać granat? Skorzystaj ze sprawdzonego pomysłu i ciesz się smakiem owocu
Owoc granatu od zawsze intrygował swoim smakiem i kolorem. Szczególnie wnętrze złożone z regularnych nasion zachwyca smakoszy egzotycznych dodatków. Jak obrać granat? Sprawa wcale nie jest taka trudna, na jaką się wydaje, ponieważ wystarczy zaledwie ostry nóż i poprowadzenie jego cięć zgodnie z budową owocu.
21.09.2020 09:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak obrać granat? Choć początkowo patrząc na owoc można mieć wątpliwości czy rzeczywiście wszystko pójdzie jak z płatka, okazuje się, że naprawdę niewiele potrzeba, aby w pełni cieszyć się soczystym miąższem. Jeśli dotychczas wszystkie próby obrania granatu kończyły się fiaskiem, koniecznie zajrzyj poniżej po kilka wskazówek.
Jak obrać granat – ważne informacje
Granat to owoc krzewu granatowca, który rośnie na Bliskim Wschodzie, w Indiach, a także w krajach Kaukazu i przy Morzu Śródziemnym. Doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju jogurtów czy sałatek owocowych. Granat zawiera w sobie cenną witaminę C, witaminę B3, potas i żelazo oraz dużo przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami nowotworowymi i opóźniają proces starzenia. Owoce mają najczęściej wielkość dużego jabłka oraz twardą łupinkę, która często odstrasza od zakupu granatu. Jak obrać granat? Kieruj się poniższymi wskazówkami.
Jak obrać granat – krok po kroku
Jeśli już masz przygotowany owoc granatu i nóż, możesz przejść do najważniejszego punktu, czyli obierania. Od czego zacząć?
- najpierw zetnij jego górę na prosto – staraj się ścinać jak najwięcej, ale w taki sposób, aby nie naruszyć nasion;
- następnie zetnij dół – wytnij charakterystyczny czubek tworząc stożek, również bardzo ostrożnie;
- poszukaj na powierzchni tzw. żeber – granat nie jest idealną kulą, dlatego z łatwością odnajdziesz wybrzuszenia, czyli miejsca, gdzie nasiona są wewnątrz oddzielona białą błonką;
- natnij skórę granatu wzdłuż żeber – nie uszkadzając przy tym nasion;
- złap granat w obie dłonie i zdecydowanym, ale delikatnym ruchem rozłup go – ze względu na nacięcia powinien bez problemu pęknąć w wybranych miejscach;
- możesz przejść do usunięcia białych błonek i wyjęcia nasion z każdej części.