GotowaniePrzepisyJak obrać granat? Skorzystaj ze sprawdzonego pomysłu i ciesz się smakiem owocu

Jak obrać granat? Skorzystaj ze sprawdzonego pomysłu i ciesz się smakiem owocu

Owoc granatu od zawsze intrygował swoim smakiem i kolorem. Szczególnie wnętrze złożone z regularnych nasion zachwyca smakoszy egzotycznych dodatków. Jak obrać granat? Sprawa wcale nie jest taka trudna, na jaką się wydaje, ponieważ wystarczy zaledwie ostry nóż i poprowadzenie jego cięć zgodnie z budową owocu.

Jak obrać granat? W kilka chwil możesz cieszyć się smakiem nasion.
Jak obrać granat? W kilka chwil możesz cieszyć się smakiem nasion.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak obrać granat? Choć początkowo patrząc na owoc można mieć wątpliwości czy rzeczywiście wszystko pójdzie jak z płatka, okazuje się, że naprawdę niewiele potrzeba, aby w pełni cieszyć się soczystym miąższem. Jeśli dotychczas wszystkie próby obrania granatu kończyły się fiaskiem, koniecznie zajrzyj poniżej po kilka wskazówek.

Jak obrać granat – ważne informacje

Granat to owoc krzewu granatowca, który rośnie na Bliskim Wschodzie, w Indiach, a także w krajach Kaukazu i przy Morzu Śródziemnym. Doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju jogurtów czy sałatek owocowych. Granat zawiera w sobie cenną witaminę C, witaminę B3, potas i żelazo oraz dużo przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami nowotworowymi i opóźniają proces starzenia. Owoce mają najczęściej wielkość dużego jabłka oraz twardą łupinkę, która często odstrasza od zakupu granatu. Jak obrać granat? Kieruj się poniższymi wskazówkami.

Jak obrać granat – krok po kroku

Jeśli już masz przygotowany owoc granatu i nóż, możesz przejść do najważniejszego punktu, czyli obierania. Od czego zacząć?

  • najpierw zetnij jego górę na prosto – staraj się ścinać jak najwięcej, ale w taki sposób, aby nie naruszyć nasion;
  • następnie zetnij dół – wytnij charakterystyczny czubek tworząc stożek, również bardzo ostrożnie;
  • poszukaj na powierzchni tzw. żeber – granat nie jest idealną kulą, dlatego z łatwością odnajdziesz wybrzuszenia, czyli miejsca, gdzie nasiona są wewnątrz oddzielona białą błonką;
  • natnij skórę granatu wzdłuż żeber – nie uszkadzając przy tym nasion;
  • złap granat w obie dłonie i zdecydowanym, ale delikatnym ruchem rozłup go – ze względu na nacięcia powinien bez problemu pęknąć w wybranych miejscach;
  • możesz przejść do usunięcia białych błonek i wyjęcia nasion z każdej części.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)