Rodzaje mięsa wieprzowego
Samodzielnie wykonywany rozbiór mięsa wieprzowego jest już dziś rzadkością. Mało potrafiłby zlokalizować partię ciała świni zgodnie z rodzajem posiadanego mięsa. Wiedza ta wydawać się może niepotrzebna, jednak dzięki niej będziemy wiedzieć na przykład, która z nich ma największą zawartość tłuszczu. I tak wyróżnić można dość oczywiste elementy świni jak głowa, podgardle, noga i ogon. Co nieco mówią nam także terminy łopatka, mostek, karkówka, żeberka czy golonka. Skąd jednak pochodzi schab? Ten rodzaj mięsa wieprzowego to nic innego jak część mieszcząca się między żeberkami a pokrywającą cały grzbiet słoniną. Szynka natomiast zajmuje obszar pod ogonem, a powierzchnię między nią a nogą określa się mianem golonki. Gdzie indziej znajduje się polędwiczka, która jest elementem zachodzącym na szynkę i biodrówkę. Poza wymienionymi rodzajami świńskiego mięsa otrzymuje się również podroby, wśród których wymienić trzeba mózg, nerki, płuca, ozorki, żołądek. Najwięcej tłuszczu zawiera podgardle, mniej w boczek i żeberka, a najmniej golonka.
Zapach i smak wieprzowiny sprawiają, że trudno zrezygnować z jej jedzenia. Nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z potrawami z mięsa wieprzowego.
Przepisy na mięso wieprzowe
Kotlet mielony to chyba najczęściej goszcząca na naszych stołach potrawa z mięsa mielonego. Do mięsa wystarczy dodać jajko, namoczoną bułkę, cebulę i bułę tartą, aby zapewnić współbiesiadnikom rozkosz podniebienia.
Któż z nas nie zachwyca się pysznymi szynkami pieczonymi lub wędzonymi z okazji świąt? Wystarczy zgodnie z własnymi preferencjami zamarynować mięso i poddać je wybranej obróbce.