GotowaniePrzepisyMięso wieprzowe

Mięso wieprzowe

Mimo że w niektórych religiach jedzenie wieprzowiny jest zabronione, to jednak stanowi ona dość ważny produkt w tradycji kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć kotlety mielone, galaretkę wieprzową, żeberka i wiele innych potraw, które często goszczą na naszych stołach. Współcześnie rzadko kto hoduje świnie i zajmuje się ich oprawianiem, dlatego też często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaką część będziemy przygotowywać, co może nam znacznie utrudnić kulinarne wybory. Zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami wieprzowiny i zobacz, jakie potrawy możesz z nich przyrządzić.

Mięso wieprzowe
Karolina

05.05.2011 | aktual.: 06.05.2011 01:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rodzaje mięsa wieprzowego

Samodzielnie wykonywany rozbiór mięsa wieprzowego jest już dziś rzadkością. Mało potrafiłby zlokalizować partię ciała świni zgodnie z rodzajem posiadanego mięsa. Wiedza ta wydawać się może niepotrzebna, jednak dzięki niej będziemy wiedzieć na przykład, która z nich ma największą zawartość tłuszczu. I tak wyróżnić można dość oczywiste elementy świni jak głowa, podgardle, noga i ogon. Co nieco mówią nam także terminy łopatka, mostek, karkówka, żeberka czy golonka. Skąd jednak pochodzi schab? Ten rodzaj mięsa wieprzowego to nic innego jak część mieszcząca się między żeberkami a pokrywającą cały grzbiet słoniną. Szynka natomiast zajmuje obszar pod ogonem, a powierzchnię między nią a nogą określa się mianem golonki. Gdzie indziej znajduje się polędwiczka, która jest elementem zachodzącym na szynkę i biodrówkę. Poza wymienionymi rodzajami świńskiego mięsa otrzymuje się również podroby, wśród których wymienić trzeba mózg, nerki, płuca, ozorki, żołądek. Najwięcej tłuszczu zawiera podgardle, mniej w boczek i żeberka, a najmniej golonka.

Zapach i smak wieprzowiny sprawiają, że trudno zrezygnować z jej jedzenia. Nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z potrawami z mięsa wieprzowego.

Przepisy na mięso wieprzowe

Kotlet mielony to chyba najczęściej goszcząca na naszych stołach potrawa z mięsa mielonego. Do mięsa wystarczy dodać jajko, namoczoną bułkę, cebulę i bułę tartą, aby zapewnić współbiesiadnikom rozkosz podniebienia.

Któż z nas nie zachwyca się pysznymi szynkami pieczonymi lub wędzonymi z okazji świąt? Wystarczy zgodnie z własnymi preferencjami zamarynować mięso i poddać je wybranej obróbce.