Nalewka z winogron. Przygotuj smaczną i delikatną ratafię – to prostsze, niż myślisz
Nalewka z winogron to trunek, który można bardzo szybko i wygodnie przygotować szczególnie w przypadku, gdy nie mamy doświadczenia w robieniu podobnych napojów. Zbliża się pora roku, która sprzyja tworzeniu zapasów do spiżarni i nie tylko. Jeśli marzysz o domowej nalewce z winogron, koniecznie zajrzyj poniżej w poszukiwaniu smacznych przepisów.
11.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:52
Wykorzystanie winogron do nalewki to doskonały pomysł, ponieważ owoce te posiadają wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Warto skorzystać z domowej nalewki z winogron, ponieważ wpływa ona na przeciwdziałanie zakwaszeniu i nie tylko. Szczególnie polecane są ciemne winogrona – zawierają cenne flawonoidy chroniące serce.
Nalewka z winogron – klasyczna propozycja
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Na początek dokładnie umyj owoce, po czym włóż je do dużego słoika i rozgnieć winogrona widelcem.
- Dodaj wódkę i spirytus, zakręć słoik oraz odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc – co kilka dni potrząsaj słoikiem.
- Po miesiącu zlej alkohol, a do owoców dodaj cukier, wanilię i goździki – mieszankę pozostaw na kolejne 2 tygodnie, ale codziennie mieszaj zawartość.
- Po rozpuszczeniu cukru, przelej powstały syrop do wcześniej odlanego alkoholu.
- Nalewkę z winogrona przelej do butelek i pozostaw na kolejne miesiące.
Nalewka z winogron – mocniejszy wariant
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron;
- 1,5 kg drobnego cukru;
- 1 litr wódki;
- 0,5 litra spirytusu;
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie umyj winogrona i oderwij gałązki, po czym przełóż owoce do wysokiego naczynia.
- Zasyp całość cukrem i odstaw na 2 dni, ale co jakiś czas zamieszaj.
- Po tym czasie zalej winogrona wódką oraz wrzuć goździki – odstaw na tydzień.
- Po upływie 7 dni zamieszaj całość i wlej spirytus – odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Przelej nalewkę z owocami i przecedź przez sito. Wyciśnij sok i jeszcze przefiltruj nalewkę przez gazę.
- Na koniec przelej trunek do butelek, a po 3 miesiącach będziesz cieszyć się winogronową nalewką.
Nalewka z winogron – miodowa słodycz
Sposób przygotowania:
- Umyte winogrona wrzuć do słoika, dodaj goździki i wanilię – całość zalej spirytusem.
- Odstaw szczelnie zamknięty słoik w ciemnym miejscu na 6 tygodni, ale raz na jakiś czas postaraj się potrząsnąć mieszanką.
- Zlej powstały płyn, a winogrona zalej miodem.
- Codziennie mieszaj napój, aby miód się całkowicie rozpuścił.
- Po 2 tygodniach znowu odlej płyn i połącz go z wcześniejszym alkoholowym trunkiem.
- Całość przefiltruj i wlej do butelek – nalewka z winogron powinna leżakować 3 miesiące.