Przepis na cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem, czyli danie kuchni włoskiej idealne na chłody

GotowaniePrzepisyPrzepis na cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem, czyli danie kuchni włoskiej idealne na chłody
24.11.2014 12:32
Przepis na cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem, czyli danie kuchni włoskiej idealne na chłody
Źródło zdjęć: © Zdj. materiały prasowe
Patrycja Karpińska
Patrycja Karpińska

Jeżeli szukasz rozgrzewającej, treściwej potrawy, która doda ci energii i poprawi nastrój, jesteś w dobrym miejscu! Wypróbuj przepis na smakowite danie kuchni włoskiej, idealne na jesienne dni, a mianowicie cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem. Jednak smak nie jest jedyną zaletą tego dania – jest ono także banalnie proste w przygotowaniu!

Czym jest cannelloni?

Kuchnia włoska słynie z pysznych potraw z dodatkiem sosu pomidorowego i żółtego sera. Jednym z takich właśnie dań jest cannelloni, czyli makaron w formie rurek. Chociaż tradycyjnie napełnia się je mięsem mielonym, możliwości modyfikacji przepisu są nieskończone. Tym razem będziesz miała możliwość przygotować cannelloni ze szpinakiem i serem żółtym. Który ser sprawdzi się najlepiej? „Powinniśmy użyć takiego, który będzie się dobrze topił i ciągnął oraz podkreślał smak potrawy. Najlepiej wybierać twarde i dojrzałe sery żółte, które łatwo rozpuszczą się podczas obróbki termicznej, do takich należy Gouda MSM Mońki lub ser Podlaski” - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i serem żółtym

Do przygotowania pysznego dania z makaronu dla całej rodziny potrzebować będziesz:

  • 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku;
  • 200 g sera żółtego;
  • 250 g makaronu cannelloni;
  • 150 ml śmietany 18%;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 ząbków czosnku;
  • soli i pieprzu.

Umyj szpinak, usuń ogonki i duś na patelni dopóki nie stanie się miękki. Chwilę przed końcem duszenia wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj połowę śmietany. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach i połowę dodaj do lekko ostudzonego szpinaku. Składniki podgrzej i wymieszaj.

Umieść cannelloni we wrzątku na ok. 3 minuty – gdy makaron będzie miękki, łatwiej będzie nadziać go farszem. Wypełnione szpinakiem rurki ułóż w naoliwionej formie żaroodpornej. Całe danie polej resztą śmietany, posyp serem i zapiekaj przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Posmakował ci nasz przepis? Lajkuj!

POMYSŁ NA SZPINAK

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie