GotowaniePrzepisySałatka z makreli. Dlaczego warto wprowadzić rybną sałatkę do diety? Odkryj wartość makreli

Sałatka z makreli. Dlaczego warto wprowadzić rybną sałatkę do diety? Odkryj wartość makreli

Sałatka z makreli może być wykorzystana jako pasto do kanapek.
Sałatka z makreli może być wykorzystana jako pasto do kanapek.
Źródło zdjęć: © 123RF
09.10.2020 13:47, aktualizacja: 01.03.2022 14:07

Sałatka z makreli smakuje idealnie szczególnie w połączeniu z jajkiem i ogórkiem. Naturalnie znajdziesz masę przeróżnych wariantów tego typu sałatki z wędzoną makrelą. To wcale nie dziwi, w końcu to jedna z najpopularniejszych ryb w kraju i na pewno przynajmniej raz w życiu każdy z nas jej próbował. Sałatkę z makreli możesz przygotować na wiele sposobów, a na dodatek jest naprawdę tanim sposobem na pożywny dodatek do kanapek.

Sałatka z makreli posmakuje nawet niejadkom, jeśli dobrze połączysz dodatki. Wystarczy kilka smacznych i zdrowych składników, a zyskasz idealną sałatkę na śniadanie lub kolację. Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad tym, co najlepiej pasuje do wędzonej makreli, zajrzyj poniżej po kilka ciekawych wskazówek.

Sałatka z makreli – dlaczego ryba jest potrzebna?

Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera w sobie dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowe białko. Oprócz tego, makrela jest bogata w selen, potas, magnez, witaminy z grupy B, witaminę A i D. Jako jedna z nielicznych ryb zawiera w sobie minimalną ilość toksyn, dlatego jak najbardziej jest wskazana do regularnego spożywania. Makrela ze względu na swoje cenne właściwości pomaga w obniżeniu cholesterolu, a wszystkie składniki odżywcze pozwalają na ochronę przed miażdżycą czy innymi chorobami serca. Przygotowanie sałatki z makreli może być w związku z tym prawdziwą bombą pełną zdrowia.

Sałatka z makreli – jak wygląda przepis?

Składniki:

  • wędzona makrela;
  • 4 jajka;
  • średnia cebula;
  • 3 ogórki kiszone albo konserwowe;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki musztardy;
  • 2 łyżki majonezu;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obierz makrelę ze skóry i oddziel mięso od ości – zwracaj uwagę na małe ości przy ogonie.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do ostudzenia.
  3. Pokrój w drobną kostkę ogórki, cebulę i czosnek. Obierz jajka i także drobno je pokrój.
  4. Mięso z makreli rozdziel na mniejsze kawałki za pomocą widelca. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.

Taką sałatkę z makreli możesz serwować samodzielnie albo z pieczywem. Świetnie sprawdzi się także w formie pasty. Możesz także wykorzystać ją jako nadzienie do jajek na twardo. Dowolność zależy od Ciebie.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także