Sałatka z makreli. Dlaczego warto wprowadzić rybną sałatkę do diety? Odkryj wartość makreli

GotowaniePrzepisySałatka z makreli. Dlaczego warto wprowadzić rybną sałatkę do diety? Odkryj wartość makreli
09.10.2020 13:47
Sałatka z makreli może być wykorzystana jako pasto do kanapek.
Sałatka z makreli może być wykorzystana jako pasto do kanapek.
Źródło zdjęć: © 123RF

Sałatka z makreli smakuje idealnie szczególnie w połączeniu z jajkiem i ogórkiem. Naturalnie znajdziesz masę przeróżnych wariantów tego typu sałatki z wędzoną makrelą. To wcale nie dziwi, w końcu to jedna z najpopularniejszych ryb w kraju i na pewno przynajmniej raz w życiu każdy z nas jej próbował. Sałatkę z makreli możesz przygotować na wiele sposobów, a na dodatek jest naprawdę tanim sposobem na pożywny dodatek do kanapek.

Sałatka z makreli posmakuje nawet niejadkom, jeśli dobrze połączysz dodatki. Wystarczy kilka smacznych i zdrowych składników, a zyskasz idealną sałatkę na śniadanie lub kolację. Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad tym, co najlepiej pasuje do wędzonej makreli, zajrzyj poniżej po kilka ciekawych wskazówek.

Sałatka z makreli – dlaczego ryba jest potrzebna?

Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera w sobie dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowe białko. Oprócz tego, makrela jest bogata w selen, potas, magnez, witaminy z grupy B, witaminę A i D. Jako jedna z nielicznych ryb zawiera w sobie minimalną ilość toksyn, dlatego jak najbardziej jest wskazana do regularnego spożywania. Makrela ze względu na swoje cenne właściwości pomaga w obniżeniu cholesterolu, a wszystkie składniki odżywcze pozwalają na ochronę przed miażdżycą czy innymi chorobami serca. Przygotowanie sałatki z makreli może być w związku z tym prawdziwą bombą pełną zdrowia.

Sałatka z makreli – jak wygląda przepis?

Składniki:

  • wędzona makrela;
  • 4 jajka;
  • średnia cebula;
  • 3 ogórki kiszone albo konserwowe;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki musztardy;
  • 2 łyżki majonezu;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obierz makrelę ze skóry i oddziel mięso od ości – zwracaj uwagę na małe ości przy ogonie.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do ostudzenia.
  3. Pokrój w drobną kostkę ogórki, cebulę i czosnek. Obierz jajka i także drobno je pokrój.
  4. Mięso z makreli rozdziel na mniejsze kawałki za pomocą widelca. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.

Taką sałatkę z makreli możesz serwować samodzielnie albo z pieczywem. Świetnie sprawdzi się także w formie pasty. Możesz także wykorzystać ją jako nadzienie do jajek na twardo. Dowolność zależy od Ciebie.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)