Surówka z białej rzodkwi

GotowaniePrzepisySurówka z białej rzodkwi
23.08.2012 23:20
Surówka z białej rzodkwi
Karolina
Karolina

Dodatki – każdy, kto choć trochę interesuje się kulinariami doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odgrywają one niebagatelną rolę. Ciekawy wygląd potrawy nierzadko sprawia, że mamy zupełnie nowe doznania smakowe, a aromat, za który odpowiedzialne są przyprawy często stanowi o niepowtarzalnych walorach potrawy. Z tego też względu warto jest docenić rolę dodatków, by stać się prawdziwym mistrzem kulinariów. Dzięki temu, zmieniając tylko niektóre elementy, uzyskamy zupełnie nowy wymiar dań. Jednym z dodatków, na które należy zwrócić uwagę są surówki. Na pewno nieraz, przygotowując obiad, nie miałaś czasu albo ochoty na dopracowanie tego tylko pozornie nieważnego elementu. Kupowanie ich w gotowej postaci wcale nie jest dobrym rozwiązaniem zarówno w odniesieniu do walorów smakowych, jak i zdrowotnych. Istnieje wiele bardzo prostych przepisów na surówki, które na pewno przypadną ci do gustu. Jedną z nich jest ta przygotowana na bazie białej rzodkwi. Nie trać okazji i już teraz poznaj recepturę jej przyrządzania.

Surówka z białej rzodkiewki

  • 2 białe rzodkiewki,
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • cukier.

Rzodkiewkę należy obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Następnie skrapiamy ją niewielką ilością soku z cytryny. Teraz pozostaje już tylko przygotować sos składający się z jogurtu greckiego i majonezu. Jeżeli chcesz, by surówka była bardziej dietetyczna, zrezygnuj z dodawania ostatniego z wymienionych produktów. Na koniec doprawiamy rzodkiewkę szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną cukru. Surówka znakomicie komponuje się zarówno z daniami obiadowymi, jak i stanowi doskonały dodatek do domowych hot dogów albo kanapek.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie