Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Jak przygotować kremową potrawę?
Klasykiem w polskiej kuchni niewątpliwie jest zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Kto nie zna tej potrawy? Gości na większości polskich stołów, a przy okazji za każdym razem może być inaczej przygotowana. Można użyć do niej zarówno kapusty białej, jak i młodej czy kiszonej – w każdym wariancie będzie smakować fantastycznie. Zobacz, jak samodzielnie przyrządzić zasmażaną kapustę z boczkiem i pieczarkami.
22.09.2020 11:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt tłusta albo ciężka, ale jednocześnie mało osób wyobraża sobie polską kuchnię bez tego dania. Szukając idealnego przepisu, można spotkać się z wieloma wariantami. Poniżej zaś znajdziesz jedną z najciekawszych propozycji na kremową kapustę.
Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami – smaczny przepis
Składniki:
- młoda albo biała kapusta;
- 2 cebule;
- 500 g wędzonego boczku;
- 500 g pieczarek;
- pęczek koperku;
- 200 ml bulionu;
- 15 g masła;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Umyj kapustę i koperek, a następnie osobno poszatkuj.
- Boczek pokrój w większą kostkę, natomiast cebulę pokrój w małą kostkę.
- Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a kiedy wytopi się tłuszcz, zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i duś, aż większość płynu odparuje.
- Wrzuć kapustę i smaż około 5 minut, ale nie zapominaj o mieszaniu drewnianą łyżką.
- Wlej bulion, cały czas duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- Na koniec dodaj masło i wymieszaj, a kiedy się rozpuści, dodaj koperek, sól i pieprz. Razem pogotuj jeszcze kilka minut.
Kapusta – dlaczego warto?
Kapusta to nieodłączne warzywo stosowane w kuchni polskiej. Nic dziwnego, że istnieje mnóstwo przepisów, gdzie odgrywa pierwsze skrzypce. Można ją podawać w wersji zasmażanej, gotowanej, w zupie, w pierogach, jako dodatek do mięs itp. Najczęściej wykorzystywana jest kapusta biała, ale także czerwona, pekińska czy włoska urozmaicą niejedno danie. Warzywo przywędrowało do nas w XIV wieku i od tego czasu gości na polskich stołach. Kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów, dlatego zawsze warto włączyć ją do menu. Choć zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami jest kaloryczna, nikt nie może odmówić jej fantastycznego smaku.