Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Jak przygotować kremową potrawę?

Klasykiem w polskiej kuchni niewątpliwie jest zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Kto nie zna tej potrawy? Gości na większości polskich stołów, a przy okazji za każdym razem może być inaczej przygotowana. Można użyć do niej zarówno kapusty białej, jak i młodej czy kiszonej – w każdym wariancie będzie smakować fantastycznie. Zobacz, jak samodzielnie przyrządzić zasmażaną kapustę z boczkiem i pieczarkami.

kapusta zasmażanaZasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami posmakuje wszystkim fanom polskiej kuchni.
Źródło zdjęć: © 123RF

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt tłusta albo ciężka, ale jednocześnie mało osób wyobraża sobie polską kuchnię bez tego dania. Szukając idealnego przepisu, można spotkać się z wieloma wariantami. Poniżej zaś znajdziesz jedną z najciekawszych propozycji na kremową kapustę.

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami – smaczny przepis

Składniki:

  • młoda albo biała kapusta;
  • 2 cebule;
  • 500 g wędzonego boczku;
  • 500 g pieczarek;
  • pęczek koperku;
  • 200 ml bulionu;
  • 15 g masła;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę i koperek, a następnie osobno poszatkuj.
  2. Boczek pokrój w większą kostkę, natomiast cebulę pokrój w małą kostkę.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  4. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a kiedy wytopi się tłuszcz, zeszklij cebulę.
  5. Dodaj pieczarki i duś, aż większość płynu odparuje.
  6. Wrzuć kapustę i smaż około 5 minut, ale nie zapominaj o mieszaniu drewnianą łyżką.
  7. Wlej bulion, cały czas duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  8. Na koniec dodaj masło i wymieszaj, a kiedy się rozpuści, dodaj koperek, sól i pieprz. Razem pogotuj jeszcze kilka minut.

Kapusta – dlaczego warto?

Kapusta to nieodłączne warzywo stosowane w kuchni polskiej. Nic dziwnego, że istnieje mnóstwo przepisów, gdzie odgrywa pierwsze skrzypce. Można ją podawać w wersji zasmażanej, gotowanej, w zupie, w pierogach, jako dodatek do mięs itp. Najczęściej wykorzystywana jest kapusta biała, ale także czerwona, pekińska czy włoska urozmaicą niejedno danie. Warzywo przywędrowało do nas w XIV wieku i od tego czasu gości na polskich stołach. Kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów, dlatego zawsze warto włączyć ją do menu. Choć zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami jest kaloryczna, nikt nie może odmówić jej fantastycznego smaku.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie

Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Osoby z niską inteligencją emocjonalną powtarzają je często. 6 zdań
Osoby z niską inteligencją emocjonalną powtarzają je często. 6 zdań
Ścięła większość włosów. Chwyciła za nożyczki i pokazała efekt
Ścięła większość włosów. Chwyciła za nożyczki i pokazała efekt
Tak Kasprzyk ubrała się na jubileusz "TzG". Spódniczka mini to dopiero początek
Tak Kasprzyk ubrała się na jubileusz "TzG". Spódniczka mini to dopiero początek
Niebezpieczne zdjęcia dzieci w sieci. Ostrzega rodziców
Niebezpieczne zdjęcia dzieci w sieci. Ostrzega rodziców
Tak zarabia na życie po zniknięciu z mediów. "Odkryłam nową drogę"
Tak zarabia na życie po zniknięciu z mediów. "Odkryłam nową drogę"
Żołnierki z Ukrainy mówią o molestowaniu. "Musiałam się oddać"
Żołnierki z Ukrainy mówią o molestowaniu. "Musiałam się oddać"
Musiała go "hamować". Był od niej starszy o 26 lat
Musiała go "hamować". Był od niej starszy o 26 lat
Przez 2 lata nie jadł mięsa. Mówi, dlaczego znowu zaczął
Przez 2 lata nie jadł mięsa. Mówi, dlaczego znowu zaczął
Stanęła w sukni z rozcięciem. Wybrała najmodniejszy kolor na jesień
Stanęła w sukni z rozcięciem. Wybrała najmodniejszy kolor na jesień