Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Jak przygotować kremową potrawę?

Klasykiem w polskiej kuchni niewątpliwie jest zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Kto nie zna tej potrawy? Gości na większości polskich stołów, a przy okazji za każdym razem może być inaczej przygotowana. Można użyć do niej zarówno kapusty białej, jak i młodej czy kiszonej – w każdym wariancie będzie smakować fantastycznie. Zobacz, jak samodzielnie przyrządzić zasmażaną kapustę z boczkiem i pieczarkami.

kapusta zasmażanaZasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami posmakuje wszystkim fanom polskiej kuchni.
Źródło zdjęć: © 123RF

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt tłusta albo ciężka, ale jednocześnie mało osób wyobraża sobie polską kuchnię bez tego dania. Szukając idealnego przepisu, można spotkać się z wieloma wariantami. Poniżej zaś znajdziesz jedną z najciekawszych propozycji na kremową kapustę.

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami – smaczny przepis

Składniki:

  • młoda albo biała kapusta;
  • 2 cebule;
  • 500 g wędzonego boczku;
  • 500 g pieczarek;
  • pęczek koperku;
  • 200 ml bulionu;
  • 15 g masła;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę i koperek, a następnie osobno poszatkuj.
  2. Boczek pokrój w większą kostkę, natomiast cebulę pokrój w małą kostkę.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  4. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a kiedy wytopi się tłuszcz, zeszklij cebulę.
  5. Dodaj pieczarki i duś, aż większość płynu odparuje.
  6. Wrzuć kapustę i smaż około 5 minut, ale nie zapominaj o mieszaniu drewnianą łyżką.
  7. Wlej bulion, cały czas duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  8. Na koniec dodaj masło i wymieszaj, a kiedy się rozpuści, dodaj koperek, sól i pieprz. Razem pogotuj jeszcze kilka minut.

Kapusta – dlaczego warto?

Kapusta to nieodłączne warzywo stosowane w kuchni polskiej. Nic dziwnego, że istnieje mnóstwo przepisów, gdzie odgrywa pierwsze skrzypce. Można ją podawać w wersji zasmażanej, gotowanej, w zupie, w pierogach, jako dodatek do mięs itp. Najczęściej wykorzystywana jest kapusta biała, ale także czerwona, pekińska czy włoska urozmaicą niejedno danie. Warzywo przywędrowało do nas w XIV wieku i od tego czasu gości na polskich stołach. Kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów, dlatego zawsze warto włączyć ją do menu. Choć zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami jest kaloryczna, nikt nie może odmówić jej fantastycznego smaku.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała