Zupa neapolitańska
I chociaż zdarzają się wyjątki, to wydaje się, że ser jest jednym z tych produktów, bez których nie moglibyśmy się na co dzień obejść. Co więcej, część potrawy jemy tylko po to, aby poczuć smak roztopionego sera, o czym może świadczyć chociażby nasza miłość do pizzy, zapiekanek z bułki albo też licznych zapiekanek makaronowych albo ziemniaczanych. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, jakie możliwości użycia sera drzemią w niektórych kuchniach świata. Jedną z nich jest tradycja kulinarna Włoch, a ściślej kuchnia neapolitańska. To właśnie stamtąd wywodzi się przepis na przepyszną zupę neapolitańską, w której ser odgrywa niebagatelną rolę. Jeżeli jeszcze nigdy nie miałaś okazji jej spróbować albo też jadłaś ją w restauracji, lecz nie miałaś pojęcia, jak odtworzyć jej smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić serową zupę neapolitańską, lecz także poznasz propozycje innych potraw z serem.
27.06.2012 | aktual.: 12.09.2018 15:58
I chociaż zdarzają się wyjątki, to wydaje się, że ser jest jednym z tych produktów, bez których nie moglibyśmy się na co dzień obejść. Co więcej, część potrawy jemy tylko po to, aby poczuć smak roztopionego sera, o czym może świadczyć chociażby nasza miłość do pizzy, zapiekanek z bułki albo też licznych zapiekanek makaronowych albo ziemniaczanych. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, jakie możliwości użycia sera drzemią w niektórych kuchniach świata. Jedną z nich jest tradycja kulinarna Włoch, a ściślej kuchnia neapolitańska. To właśnie stamtąd wywodzi się przepis na przepyszną zupę neapolitańską, w której ser odgrywa niebagatelną rolę. Jeżeli jeszcze nigdy nie miałaś okazji jej spróbować albo też jadłaś ją w restauracji, lecz nie miałaś pojęcia, jak odtworzyć jej smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić serową zupę neapolitańską, lecz także poznasz propozycje innych potraw z serem.
Przepis na zupę neapolitańską
- 1 porcji rosołowej,
- włoszczyzny,
- 1 szklanki groszku mrożonego,
- makaronu,
- 20 dag sera żółtego,
- soli,
- pieprzu.
Porcję rosołową starannie myjemy i gotujemy w wodzie, by otrzymać wywar mięsny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i czekamy, aż warzywa zmiękną. Kiedy to nastąpi, wyjmujemy z zupy włoszczyznę i mięso. Teraz należy do zupy dodać szklankę groszku i czekać, aż stanie się on miękki. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do niej odrobinę sosu beszamelowego, jednak będzie ona wtedy mniej lekka. Po nałożeniu porcji zupę posypujemy startym serem żółtym.
Smacznego!