Zupa neapolitańska

GotowaniePrzepisyZupa neapolitańska
27.06.2012 23:20
Zupa neapolitańska
Karolina
Karolina

I chociaż zdarzają się wyjątki, to wydaje się, że ser jest jednym z tych produktów, bez których nie moglibyśmy się na co dzień obejść. Co więcej, część potrawy jemy tylko po to, aby poczuć smak roztopionego sera, o czym może świadczyć chociażby nasza miłość do pizzy, zapiekanek z bułki albo też licznych zapiekanek makaronowych albo ziemniaczanych. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, jakie możliwości użycia sera drzemią w niektórych kuchniach świata. Jedną z nich jest tradycja kulinarna Włoch, a ściślej kuchnia neapolitańska. To właśnie stamtąd wywodzi się przepis na przepyszną zupę neapolitańską, w której ser odgrywa niebagatelną rolę. Jeżeli jeszcze nigdy nie miałaś okazji jej spróbować albo też jadłaś ją w restauracji, lecz nie miałaś pojęcia, jak odtworzyć jej smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić serową zupę neapolitańską, lecz także poznasz propozycje innych potraw z serem.

I chociaż zdarzają się wyjątki, to wydaje się, że ser jest jednym z tych produktów, bez których nie moglibyśmy się na co dzień obejść. Co więcej, część potrawy jemy tylko po to, aby poczuć smak roztopionego sera, o czym może świadczyć chociażby nasza miłość do pizzy, zapiekanek z bułki albo też licznych zapiekanek makaronowych albo ziemniaczanych. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, jakie możliwości użycia sera drzemią w niektórych kuchniach świata. Jedną z nich jest tradycja kulinarna Włoch, a ściślej kuchnia neapolitańska. To właśnie stamtąd wywodzi się przepis na przepyszną zupę neapolitańską, w której ser odgrywa niebagatelną rolę. Jeżeli jeszcze nigdy nie miałaś okazji jej spróbować albo też jadłaś ją w restauracji, lecz nie miałaś pojęcia, jak odtworzyć jej smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić serową zupę neapolitańską, lecz także poznasz propozycje innych potraw z serem.

Przepis na zupę neapolitańską

  • 1 porcji rosołowej,
  • włoszczyzny,
  • 1 szklanki groszku mrożonego,
  • makaronu,
  • 20 dag sera żółtego,
  • soli,
  • pieprzu.

Porcję rosołową starannie myjemy i gotujemy w wodzie, by otrzymać wywar mięsny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i czekamy, aż warzywa zmiękną. Kiedy to nastąpi, wyjmujemy z zupy włoszczyznę i mięso. Teraz należy do zupy dodać szklankę groszku i czekać, aż stanie się on miękki. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do niej odrobinę sosu beszamelowego, jednak będzie ona wtedy mniej lekka. Po nałożeniu porcji zupę posypujemy startym serem żółtym.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie