Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz
18.03.2024 10:42, aktual.: 18.03.2024 14:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pękające skorupki to prawdziwe utrapienie. Zbliża się Wielkanoc, czas szykowania pisanek, więc zależy nam na tym, aby jajka wyszły jak najładniejsze. Na szczęście istnieją patenty, które uchronią je przed uszkodzeniami w trakcie gotowania.
Jajka to witaminowa bomba. Są pożywne i można z nich w krótkim czasie wyczarować wiele prostych dań, np. sycące śniadanie na początek dobrego dnia. Warto poznać kilka trików, aby je fachowo ugotować, bo właśnie zbliża się święto bardzo mocno związane z tym właśnie produktem. Podczas Wielkanocy spożywamy zdecydowanie najwięcej jajek w każdej możliwej postaci. Przygotowujemy pasty, sałatki i faszerowane przysmaki oraz oczywiście kolorowe pisanki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak gotować jajka? Liczy się czas
Nie ma nic prostszego. Wystarczy wrzucić jajko do zimnej wody i gotować pod przykryciem przez określoną ilość czasu: jajka na miękko będą gotowe w 3 minuty, jajka na twardo wymagają ok. 7-9 minut. Jeśli będziemy je gotować dłużej, wokół żółtek pojawi się nieestetyczna, szara obwódka, czego z pewnością wolelibyśmy uniknąć.
Obieranie ze skorupki również możemy sobie ułatwić. Zdarza się, że przywiera ona zbyt mocno, a później odchodzi wraz z białkiem, co jest nie tylko irytujące, ale też niezbyt apetyczne. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym ułatwimy sobie to zadanie. Do gotującej się wody z jajkami warto wrzucić 2 plasterki cytryny. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie usunąć skorupkę. Odejdzie praktycznie sama, nie uszkadzając białek.
Koniec z pękającymi skorupkami. Najlepszy patent
Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? Wynika to z dużej różnicy temperatur, gdy prosto z lodówki trafiają od razu do gorącej wody – bardzo zimne skorupki pękają w kontakcie z wrzątkiem. Aby do tego nie doszło, musimy postępować z nimi w określony sposób. Jajka trzeba wcześniej wyjąć z lodówki (przynajmniej pół godziny) i ocieplić do temperatury pokojowej albo wrzucić do zimnej wody i dopiero wówczas zagotować.
Kiedy woda zacznie wrzeć, można do niej dodatkowo wsypać łyżeczkę soli kuchennej. Osolona woda powstrzyma skorupki przed pękaniem w czasie gotowania. Dzięki temu jajko ugotuje się w całości, a nie rozleje z powodu uszkodzonej skorupki. Skorupkę skutecznie zabezpieczy przed pękaniem również dodatek soku z cytryny lub octu.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!