Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

Sposób na nie pękające jajka
Sposób na nie pękające jajka
Źródło zdjęć: © Getty Images
18.03.2024 10:42, aktualizacja: 18.03.2024 14:59

Pękające skorupki to prawdziwe utrapienie. Zbliża się Wielkanoc, czas szykowania pisanek, więc zależy nam na tym, aby jajka wyszły jak najładniejsze. Na szczęście istnieją patenty, które uchronią je przed uszkodzeniami w trakcie gotowania.

Jajka to witaminowa bomba. Są pożywne i można z nich w krótkim czasie wyczarować wiele prostych dań, np. sycące śniadanie na początek dobrego dnia. Warto poznać kilka trików, aby je fachowo ugotować, bo właśnie zbliża się święto bardzo mocno związane z tym właśnie produktem. Podczas Wielkanocy spożywamy zdecydowanie najwięcej jajek w każdej możliwej postaci. Przygotowujemy pasty, sałatki i faszerowane przysmaki oraz oczywiście kolorowe pisanki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka? Liczy się czas

Nie ma nic prostszego. Wystarczy wrzucić jajko do zimnej wody i gotować pod przykryciem przez określoną ilość czasu: jajka na miękko będą gotowe w 3 minuty, jajka na twardo wymagają ok. 7-9 minut. Jeśli będziemy je gotować dłużej, wokół żółtek pojawi się nieestetyczna, szara obwódka, czego z pewnością wolelibyśmy uniknąć.

Obieranie ze skorupki również możemy sobie ułatwić. Zdarza się, że przywiera ona zbyt mocno, a później odchodzi wraz z białkiem, co jest nie tylko irytujące, ale też niezbyt apetyczne. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym ułatwimy sobie to zadanie. Do gotującej się wody z jajkami warto wrzucić 2 plasterki cytryny. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie usunąć skorupkę. Odejdzie praktycznie sama, nie uszkadzając białek.

Koniec z pękającymi skorupkami. Najlepszy patent

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? Wynika to z dużej różnicy temperatur, gdy prosto z lodówki trafiają od razu do gorącej wody – bardzo zimne skorupki pękają w kontakcie z wrzątkiem. Aby do tego nie doszło, musimy postępować z nimi w określony sposób. Jajka trzeba wcześniej wyjąć z lodówki (przynajmniej pół godziny) i ocieplić do temperatury pokojowej albo wrzucić do zimnej wody i dopiero wówczas zagotować.

Kiedy woda zacznie wrzeć, można do niej dodatkowo wsypać łyżeczkę soli kuchennej. Osolona woda powstrzyma skorupki przed pękaniem w czasie gotowania. Dzięki temu jajko ugotuje się w całości, a nie rozleje z powodu uszkodzonej skorupki. Skorupkę skutecznie zabezpieczy przed pękaniem również dodatek soku z cytryny lub octu.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (23)
Zobacz także