Rak piersi to najczęściej występujący nowotwór wśród kobiet w Polsce. Onkolodzy uważają, ze jednej trzeciej z nich można byłoby zapobiec jeśli kobiety dbałyby o swoje ciało, regularnie się badały oraz stosowały odpowiednią dietę.
Rak piersi to - obok raka płuca - najczęściej występujący nowotwór wśród kobiet w Polsce. Onkolodzy uważają, ze jednej trzeciej z nich można byłoby zapobiec, jeśli kobiety dbałyby o swoje ciało, regularnie się badały oraz stosowały odpowiednią dietę. Co robić, aby ustrzec się choroby?
Uważaj na tłuszcz!
W badaniach dowiedziono, iż ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza kwasów nasyconych, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi. Jednocześnie stosowanie długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych w ilości większej lub równej 40 g/dobę może zmniejszyć ryzyko raka piersi nawet o 30 proc.
Stosuj oleje roślinne będące źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega - 3. Są to: olej lniany, sojowy, z orzecha włoskiego, olej rzepakowy a także tłuszcze pochodzenia rybnego.
Jedz warzywa
Warzywa i owoce powinny być spożywane 5 razy dziennie, do każdego posiłku. Kobiety, których dieta obfituje w te pokarmy, są mniej narażone na wystąpienie nowotworów niż te, które spożywają warzywa i owoce sporadycznie lub w ogóle. Szczególnie ważne w profilaktyce nowotworów są warzywa krzyżowe np. brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły, ponieważ zawierają fitoestrogeny z komponentami antyrakowymi.
Polecany również jest czosnek, który ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Czynniki przeciwnowotworowe to występujące w warzywach związki siarki, selen i flawonoidy. Właściwości antynowotworowe również przypisywane są likopenowi znajdującemu się w pomidorach. Jednak, aby był on bardziej bioprzyswajalny, powinien być poddany lekkiej obróbce termicznej. Na przyswajalność likopenu wpływają również karetonoidy występujące w warzywach, np. beta-karoten z marchwi czy luteina z zielonych warzyw liściastych.
Jedz owoce
Owoce, zwłaszcza te jagodowe, zawierają znaczne ilości antyoksydantów. Szczególnie polecane są maliny, borówki, jagody. Im bardziej intensywny kolor owoców, tym większą ilość działających przeciwnowotworowo antocyjanów, flawonoidów i lignanów. Antyoksydanty przewracają zdrowie komórkom i DNA, wzmacniają odporność i zwiększają szansę na walkę z rakiem.
Zwiększ ilość błonnika w jadłospisie
Hormon żeński estrogen po spełnieniu swojej funkcji przechodzi przez jelito, gdzie jest absorbowany przez błonnik i wydalany z organizmu. Zbyt mała ilość błonnika w diecie powoduje niemożność wydalenia z organizmu hormonu, który to wraca do krwiobiegu i zaburza gospodarkę hormonalną.
Większa ilość błonnika w diecie, to również wspomaganie trawienia i wydalanie złogów cholesterolu oraz walka z nadmiernymi kilogramami.
Uważaj na wędliny i mięso
Wędliny słabej jakości, do peklowania których użyto saletry, zawierają azotany, które w organizmie mogą się przekształcać w substancje rakotwórcze - nitrozaminy. Podczas smażenia lub grillowania mięsa w wysokiej temperaturze, mogą wytworzyć się inne kancerogenne związki, takie jak np. benzopiren. Staraj się unikać wątpliwej jakości wędlin, a mięso przed smażeniem zanurz w marynacie, aby utworzyć na jego powierzchni warstwę ochronną.
Uprawiaj sport
Regularne uprawianie sportu, chociażby pół godziny dziennie, zwiększa wydolność organizmu, poprawia kondycję, pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz znacznie zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej.
Unikaj dymu papierosowego
Dym papierosowy zawiera szereg substancji rakotwórczych. Docierają one nie tylko do płuc, ale również krwiobiegiem do całego organizmu. Najnowsze badania dowodzą, że nikotyna sprzyja rozwojowi zmian nowotworowych na poziomie komórkowym, zaś obniżenie poziomu nikotyny hamuje rozwój choroby. Oznacza to, że nawet spożywanie tabletek z nikotyną ma działanie kancerogenne.
Unikaj mocnego alkoholu
Picie alkoholu przyspiesza rozwój komórek nowotworowych. Jednocześnie spożywane procenty niszczą dobroczynną florę bakteryjną układu pokarmowego, zmniejszając wchłanialność składników odżywczych, głównie witamin i antyoksydantów.
Podsumowując...
Wymienionych zasad powinny przestrzegać wszystkie kobiety, a szczególnie te, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka. Do czynników zwiększających zachorowalność należą:
Wiek - najczęściej chorują kobiety między 50 a 70 r.ż.
Otyłość - zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu oraz zmniejsza szanse jego wcześniejszego wykrycia.
Czynniki endogeniczne (wewnętrzne) - nowotwór piersi częściej występuje u kobiet, które zaczęły miesiączkować przed 12. rokiem życia i które przechodziły menopauzę po 55. roku życia;
Czynniki egzogeniczne (zewnętrzne) - stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych oraz hormonoterapii zastępczej (HTZ);
Rasa- częściej na raka piesi chorują kobiety rasy białej niż ciemnej i jednocześnie rak piersi częściej występuje w krajach Europy zachodniej niż w krajach afrykańskich.