Jak chronić się przed rakiem piersi?
Wróg #1: tłuszcze nasycone
Rak piersi to najczęściej występujący nowotwór wśród kobiet w Polsce. Onkolodzy uważają, ze jednej trzeciej z nich można byłoby zapobiec jeśli kobiety dbałyby o swoje ciało, regularnie się badały oraz stosowały odpowiednią dietę.
Rak piersi to - obok raka płuca - najczęściej występujący nowotwór wśród kobiet w Polsce. Onkolodzy uważają, ze jednej trzeciej z nich można byłoby zapobiec, jeśli kobiety dbałyby o swoje ciało, regularnie się badały oraz stosowały odpowiednią dietę. Co robić, aby ustrzec się choroby?
Uważaj na tłuszcz!
W badaniach dowiedziono, iż ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza kwasów nasyconych, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi. Jednocześnie stosowanie długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych w ilości większej lub równej 40 g/dobę może zmniejszyć ryzyko raka piersi nawet o 30 proc.
Stosuj oleje roślinne będące źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega - 3. Są to: olej lniany, sojowy, z orzecha włoskiego, olej rzepakowy a także tłuszcze pochodzenia rybnego.