W mig otworzysz zassany słoik. Trik podbija TikToka
Odkręcenie zassanego słoika to nie lada wyczyn. Jeśli żaden ze znanych ci sposobów się nie sprawdził, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Nakrętka słoika puści w kilka sekund bez twojego wysiłku.
Pasteryzacja żywność to popularny sposób, by jedzenie mogło zachować świeżość przez długi czas. Szczelne zamknięcie chroni przed dostaniem się do jedzenia drobnoustrojów, które mogłyby rozpocząć proces gnilny. Zabezpieczenie stanowi nakrętka, która nierzadko sprawia problem, gdy chcemy otworzyć słoik. Okazuje się, że jest prosty patent, by odkręcić ją zupełnie bez użycia siły.
Weź do ręki nóż i podważ wieczko. Tak otworzysz słoik
Nie każdy ma siłę w rękach. Dlatego też otworzenie słoika, może przysporzyć nam nie lada kłopotu. Jeśli nie możesz go otworzyć, puknij wieczkiem w blat - najlepiej, z każdej strony - a następnie odkręć wieczko. Przy wyjątkowo "upartym" słoiku posłuż się nożem. Im będzie cieńszy, tym lepiej. Wystarczy, że włożysz go pomiędzy wieczko a słoik, i delikatnie go podważysz. Wówczas usłyszysz charakterystyczne syczenie, które oznacza, że wieczko właśnie się otworzyło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niektóre przetwory w słoikach, zwłaszcza te pasteryzowane na gorąco, otwiera się wyjątkowo ciężko. W takich przypadkach warto znać patent z TikToka. Podzielił się nim Jan Kuroń, kucharz, syn Macieja Kuronia.
Cały trik polega na użyciu otwieracza... do puszek. Zdaniem kucharza, wystarczy objąć nim wieczko, a następnie, bardzo delikatnie je poważyć. Tak jak w poprzednim przypadku, usłyszysz charakterystyczny syk. Po chwili bez problemu odkręcisz zamknięcie.
Przygotowujesz własne przetwory? Trzymaj się dwóch zasad
Na przełomie lata i jesieni, wiele osób decyduje się na przygotowanie własnych przetworów. Dzięki nim możemy zamknąć w słoiku smaki, za którymi tęsknimy przez cały rok. Jeśli chcesz, żeby przetwory nadawały się do spożycia przez długi czas, trzymaj się dwóch zasad. Pierwsza w nich dotyczy czystości słoików. Powinny być one możliwie jak najczystsze, a wręcz wyjałowione. Warto wygotować je w wodzie z dodatkiem sody bądź octu, bowiem te składniki pozbędą się z nich wszelkich bakterii.
Druga zasada dotyczy samej pasteryzacji. W warunkach domowych najlepiej jest przeprowadzić pasteryzację na gorąco. Jak to zrobić? Po wlaniu przetworów do wyparzonych słoików zakręć je, a następnie, przekręć je wieczkiem do dołu. Do dużego garnka włóż szmatkę — dzięki niej, słoiki nie będą obijały się podczas gotowania.
Na końcu do wrzącej wody włóż słoiki, również wieczkiem do dołu i gotuj je przez przynajmniej pół godziny. Tak przygotowane przetwory będą zdatne do spożycia nawet przez kilka lat.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl