Jak idealnie ugotować jajko? Naukowcy podają przepis

Gotowanie jajek wydaje się banalnie proste, ale w praktyce to wyzwanie, z którym mierzą się nawet doświadczeni kucharze. Naukowcy z Włoch postanowili podejść do tego problemu inaczej – wykorzystali badania laboratoryjne, by opracować przepis na perfekcyjnie ugotowane jajko.

Jak przygotować idealne jajko?Jak przygotować idealne jajko?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Wydaje się, że ugotowanie jajka to jedna z najprostszych czynności w kuchni. A jednak wielu ludzi ma z tym problem. Nieodpowiedni czas gotowania, źle dobrana temperatura wody czy brak schłodzenia po ugotowaniu mogą sprawić, że jajko będzie zbyt twarde, gumowate lub z nieapetycznym, szarawym nalotem na żółtku. Jak więc osiągnąć perfekcję?

Jedni polegają na metodzie ściśle kontrolowanego czasu gotowania, inni stosują zasadę powolnego studzenia. Niektórzy preferują gotowanie jajek na parze, a jeszcze inni polegają na trikach kuchennych, takich jak dodanie soli czy octu do wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Sekret metody "okresowego gotowania"

Idealnie ugotowane jajko ma aksamitne żółtko w połączeniu z miękkim, stałym białkiem. Trudno jednak uzyskać taki wynik, ponieważ żółtko ścina się w niższej temperaturze (65 st. C.) niż białko (85 st. C.). Dlatego też włoscy badacze z Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II, pod przewodnictwem Ernesta Di Maio, postanowili zgłębić ten temat. Na co dzień zajmują się oni technologią przetwarzania polimerów, ale tym razem ich badania skupiły się na kuchennym problemie.

Eksperci ugotowali setki jaj i wykorzystali modele matematyczne, aby zrozumieć, jak ciepło przemieszcza się między gorącą skorupką a wnętrzem jajka oraz jak jego zawartość zmienia się z płynnej w stałą, przechodząc po drodze w żel.

Jak donosi "Newsweek", Włoscy naukowcy opracowali metodę, która polega na przenoszeniu jajek w koszyku co dwie minuty między dwoma naczyniami z wodą – jednym z wrzącą, a drugim z letnią (30 stopni Celsjusza). Proces ten trwa łącznie 32 minuty i obejmuje osiem takich cykli. Na zakończenie jajka są schładzane pod bieżącą wodą i obierane.

Dzięki temu białka są podgrzewane i chłodzone naprzemiennie, aż do całkowitego stężenia, podczas gdy żółtko utrzymuje stałą temperaturę i gotuje się do uzyskania kremowej konsystencji. "Można je niemal rozsmarować" – powiedziała Emilia Di Lorenzo, współautorka badania.

Lepsza wartość odżywcza i smak

Analizy wykazały, że jajka gotowane nową metodą mają również wyższą wartość odżywczą. Utrzymanie optymalnej temperatury pozwala na zachowanie większej ilości witamin oraz aminokwasów, które mogą ulec degradacji w tradycyjnych metodach gotowania.

Naukowcy podkreślają, że chociaż nowa metoda wymaga więcej czasu i precyzji, to efekt końcowy jest wart wysiłku.

Źródło: Newsweek.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała
Jest od niego 17 lat starsza. Niewielu wie, z kim się związała