Jak jesz - tak śpisz
Rodzaj zjadanego pokarmu może w bardzo dużym stopniu wpływać na obecność we krwi ważnych dla zasypiania hormonów - albo na ich brak.
Rodzaj zjadanego pokarmu może w bardzo dużym stopniu wpływać na obecność we krwi ważnych dla zasypiania hormonów - albo na ich brak. O badaniach to potwierdzających informuje serwis "News in Science"
Badania prowadzone na Uniwersytecie Sydney dowiodły związku pomiędzy rodzajem posiłku a wzrostem stężenia tryptofanu - aminokwasu, który powoduje, że jesteśmy senni.
Christopher Herrera i jego współpracownicy stwierdzili, że zrównoważony odżywczo posiłek o wysokim indeksie glikemicznym (IG) może wyraźnie zwiększyć obecność tryptofanu. Pojęcie indeksu glikemicznego stało się ostatnio dość modne za sprawą diet odchudzających - takich, jak south beach czy dieta Montignaca. Zamiast liczyć kalorie, w dietach tych sprawdza się właśnie indeks glikemiczny potraw - czyli to, ile glukozy trafia do krwiobiegu po zjedzeniu danej potrawy.
Wysoka wartość IG posiłku oznacza, że po jego zjedzeniu stężenie cukru we krwi szybko rośnie, ale i szybko spada, powodując napady wilczego głodu. Autorzy pracy przeprowadzili doświadczenie, częstując ochotników jednym z trzech rodzajów posiłków. Pierwsza grupa dostała wyłącznie ryż (posiłek o wysokiej wartości indeksu glikemicznego). Drugi posiłek oparto na węglowodanach i białkach (ale wartość jego indeksu glikemicznego również była wysoka). Trzecie danie było bardziej zróżnicowane i miało niski IG. Po czterech godzinach od jedzenia we krwi ochotników mierzono stężenie glukozy, insuliny i aminokwasów. Później porównano wyniki grup.
Okazało się, że we krwi osób jedzących sam ryż (wysoki IG) uwolniło się najwięcej insuliny, a stężenie powodującego senność tryptofanu w stosunku do innych aminokwasów było największe. Poczęstunek o równie wysokim IG w drugiej grupie wywołał podobną reakcję, choć na nieco mniejszą skalę.
- Po posiłkach, których wartość IG jest wysoka, można obserwować zwiększoną dostępność tryptofanu - mówi Herrera. - Widać też reakcję na dawkę. Im zatem większa jest reakcja glikemiczna na posiłek, tym większa dostępność tryptofanu dla mózgu. Jest tak dlatego, że wzrost stężenia insuliny powoduje większą absorpcję neutralnych aminokwasów do mięśni. Przez to z kolei rośnie stężenie tryptofanu we krwi w stosunku do innych aminokwasów - tłumaczy autor badania.
Szykując posiłki nie tylko z ryżu, ale i z innych składników - ale tak, by ich indeks glikemiczny był wysoki, autorzy badania udowodnili, że zwiększona dostępność tryptofanu po posiłkach o dużym IG zależy tylko i wyłącznie od wzrostu stężenia insuliny. Herrera planuje podobne badania na grupie osób cierpiących na bezsenność. Chce sprawdzić, czy można pomóc w zasypianiu, odpowiednio komponując posiłek.
Wyniki badań przedstawiono podczas konferencji Australasian Sleep Association w Melbourne.