Tak usuniesz wszystkie pestki. Wystarczy prosty trik

W trakcie upalnych dni warto sięgnąć po soczyste i orzeźwiające owoce. Z pewnością arbuz do takich należy. Niestety większość z nich ma dużo pestek, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak pewien prosty sposób, jak szybko się ich pozbyć.

Jak usunąć pestki z arbuza?
Jak usunąć pestki z arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.06.2024 | aktual.: 19.06.2024 08:30

Pestki z wiśni i czereśni łatwo wydrylować, jednak niewielkie czarne ziarenka w arbuzie są dość kłopotliwe. Żmudny proces ich wydłubywania może zająć naprawdę sporo czasu.

Co prawda pestki w arbuzie są jadalne, a dodatkowo zawierają błonnik i witaminy, jednak większość osób nie przepada za spożywaniem jego soczystych kawałków, kiedy te posiadają nieprzyjemne ziarenka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak pozbyć się pestek z arbuza?

Jak usunąć pestki z arbuza? Warto poznać pewien sposób, który zademonstrowała właścicielka kanału Japan Frutis Channel. Co prawda ta metoda nie sprawia, że magicznie znikną, jednak ich wydłubywanie będzie o wiele prostsze. 

Jeśli chcesz przyspieszyć proces usuwania ziarenek z arbuza, należy odpowiednie go pokroić. Na początku przedziel owoc na pół, koniecznie w poprzek. Dzięki temu zauważysz na nim, że jego środek dzieli się na trzy cząstki. To właśnie wzdłuż tych "żył" skrywają się pestki. 

Jak poprawnie filetować arbuza?
Jak poprawnie filetować arbuza?© YouTube | Japan Fruits Channel

Wewnętrzne wzory arbuza podpowiedzą, jak go pokroić. Linie wychodzące ze środka i zakrzywiające się przy skórce wyznaczają miejsca cięć. Jak je rozpoznać? Swoim kształtem przypominają nieco kotwicę. Tniemy wzdłuż tych linii, zostawiając około centymetra marginesu z każdej strony. Dzięki temu otrzymamy cienkie plastry.

Środkowa część arbuza będzie prawie bez pestek, poza jednym rzędem blisko skórki. Natomiast część z liniami będzie zawierać więcej pestek, ale większość z nich będzie widoczna i łatwa do usunięcia np. nożem lub łyżeczką. 

Ten sposób obierania arbuza sprawi, że szybko pozbędziesz się pestek
Ten sposób obierania arbuza sprawi, że szybko pozbędziesz się pestek© YouTube | Japan Fruits Channel

Jak wybrać słodkiego arbuza?

W trakcie zakupów z pewnością zastanawiasz się, który arbuz będzie najlepszy. Niektóre okazy są mniejsze, inne większe. Różnią się kolorem skórki oraz wagą. Na co więc należy zwrócić uwagę, aby kupić tego słodkiego i soczystego?

Na początek sprawdź jego plamkę na spodzie. Powinna być żółta lub kremowa, a nie biała. To znak, że arbuz dojrzewał na słońcu. Owoc powinien być ciężki, co oznacza, że jest soczysty. Warto też stuknąć w skórkę, jeśli usłyszymy głuchy i dudniący dźwięk, oznacza to, że dana sztuka jest dojrzała.

Kolejnymi aspektami arbuza jest jego ogonek oraz skórka. Ogonek powinien być suchy i brązowy, zaś skórka jędrna, twarda i ciemnozielona. Poszukaj też "pajęczynek", czyli brązowych śladów na skórce, które świadczą o tym, że arbuz był zapylany przez pszczoły, co wpływa na jego słodycz.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
arbuzpestki arbuzakrojenie arbuza
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)