Jak smażyć pączki na tłusty czwartek? Jest jedna zasada, która sprawi, że będą znakomite
02.02.2024 12:40, aktual.: 02.02.2024 13:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Aby tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien tego dnia skusić się pysznego pączka. Zamiast wydawać na niego pieniądze, z łatwością można przyrządzić go samodzielnie. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Do idealnych pączków potrzebujemy nie tylko sprawdzonego przepisu, ale również wiedzy, na temat tego, jak prawidłowo je usmażyć. Okazuje się, że jest to trudniejsze, niż się wydaje, dlatego to ważne, aby przestrzegać kilku sprawdzonych zasad.
Jak prawidłowo smażyć pączki?
Smażenie pączków może być uznawane za swego rodzaju sztukę. W końcu wystarczy mały błąd, aby nie smakowały, tak jak byśmy tego chcieli. Sekret tkwi w prawidłowym smażeniu ciasta. W tym przypadku trzeba pamiętać przede wszystkim o kilku czynnościach.
Po pierwsze do smażenia pączków najlepiej jest użyć wysokiego garnka. Dzięki temu możemy bez obaw nalać do niego naprawdę dużo oleju, który niezbędny jest do przyrządzenia uwielbianego przez nas deseru. To bardzo ważne, aby ciasto w pełni było zanurzone w tłuszczu i nie dotykało dna naszego garnka lub patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim umieścimy pączki w tłuszczu, musimy go wcześniej odpowiednie rozgrzać. Najlepszą temperaturą w tym przypadku będzie między 175 a 180 stopni Celsjusza. W tym przypadku przyda nam się odpowiedni termometr.
Kiedy już mamy pewność, ze tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany, możemy przejść do umieszczania w nim naszych pączków. Należy smażyć je jednak małymi porcjami.
Dryfujące spokojnie w oleju pączki trzeba przewrócić na drugą stronę, gdy tylko się zarumienią. Musimy tego bardzo pilnować, ponieważ nie mogą smażyć się ani za krótko, ani za długo. Zmiana koloru to jasny sygnał, że część zanurzona w tłuszczu jest już gotowa.
Jak usunąć nadmiar tłuszczu z domowych pączków?
Pączki to bomba kaloryczna, która przez smażenie w głębokim tłuszczu może dla niektórych z nas być nieco za tłusta. Istnieje jednak prosty sposób, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Wszystko, czego potrzebujemy, to ręcznik papierowy, na którym należy ułożyć pączki od razu po wyjęciu z garnka. Papier wchłonie tłuszcz, a my będziemy mogli zajadać się pysznymi pączkami (nie tylko w tłusty czwartek).
Wypełnij naszą ankietę dotyczącą Walentynek TUTAJ.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl