GotowaniePrzepisyJak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy

Jak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy

Jak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

Pewnie nie raz zdarzyło ci się przynieść do domu owoce, którego już następnego dnia do niczego się nie nadawały. Podpowiadamy zatem, jak wybrać te świeże i smaczne.

Jak kupić dobre, zdrowe i świeże jabłko? Wszystko wypisane jest na jego skórce. Jeśli znajdują się na niej suche, brązowe plamy, takie jabłko nie jest dobre. To samo, jeśli zauważymy na niej szarawy nalot. Najprawdopodobniej jest to pleśń.

Warto przyjrzeć się także strukturze skórki - jeśli jest pomarszczona, owoc nie jest najświeższy i mógł długo leżeć w sklepie. Nie zauważasz żadnej z wymienionych "wad", śmiało kupuj i ciesz się jego smakiem.

1 / 7

Pomarańcze

Obraz
© 123RF.COM

W przypadku cytrusów obowiązuje podoba zasada, co w przypadku jabłek - należy uważnie obserwować skórkę. Choć nie tylko.

By nie trafić na "suche” okazy pomarańczy, należy wybierać owoce ciężkie w stosunku do swojej wielkości - to gwarantuje, że będą soczyste. Bezpestkowe i słodkie są zaś owoce z charakterystycznym "pępkiem" , czyli z maleńką nierozwiniętą pomarańczą w środku. Pomarańcze z dużą ilością pestek zazwyczaj przeznacza się na sok.

W czasie zakupów najczęściej zwracamy uwagę na skórkę. Ale nie dajmy się zwieść – pięknie błyszcząca wcale nie świadczy o jakości. Oznacza po prostu, że pomarańcza została pokryta grubą warstwą spożywczego wosku, tak by nie dopuścić do szybkiego gnicia i wydłużyć jej okres przydatności do spożycia.

2 / 7

Winogrono

Obraz
© Shutterstock.com

Żeby wybrać dobre winogrons należy nimi lekko... potrząsnąć. Jeżeli owoce odrywają się od gałązek i spadają, wybierz inną kiść. Ta jest już nieświeża.

3 / 7

Banany

Obraz
© flickr.com | Pedro Alonso

I tu najistotniejszy jest kolor skórki. Żółte banany to te bardziej dojrzałe, które trzeba zjeść od razu, natomiast zielone na pewno dłużej poleżą w domu.

Przy wyborze banana należy zwrócić także uwagę na obecność tzw. plam cukrowych - to nic innego jak brązowe plamki, które występują na skórce. Tak "ozdobione" banany są najlepsze, bo najsłodsze.

Unikaj bananów, które są twarde i całkowicie brązowe. Istnieje prawdopodobieństwo, że źle je przetransportowano i nie nadają się do jedzenia. To samo z bananami, które mają białe końcówki - to nic innego, jak oznaka użycia wielu środków chemicznych i mocnego zakonserwowania.

4 / 7

Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Aby wybrać dobre awokado lekko nim potrząśnij. Jeśli "usłyszysz" pestkę, bierz bez zastanowienia.

5 / 7

Truskawki

Obraz
© Shutterstock.com

Truskawki o jednolitej barwie, kształcie diamentu i kusząco połyskujące to te najlepsze, które możemy znaleźć na targu czy w warzywniaku. Ale z tymi owocami sytuacja jest prostsza - przed zakupem warto spróbować, czy są wystarczająco słodkie.

6 / 7

Arbuz i melon

Obraz
© 123RF.COM

Pewnie nie raz słyszeliście, jak mama, wybierając arbuza, stukała w jego skórkę. Dobry owoc wybierała na podstawie głębokiego dźwięku, który wówczas się z niego wydobywał.

Z kolei melona należy wybierać przede wszystkim na podstawie koloru i wyglądu skórki. Ten dobry nie będzie miał plam.

7 / 7

Mango

Obraz
© 123RF.COM

Świeże, ale jednocześnie dojrzałe i smaczne mango powinno mieć wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze jeśli jest miękkie i ma też jędrną skórkę. Naprawdę dobry owoc powinien też delikatnie pachnieć, nie może się kleić, a jego skórka powinna być zarumieniona.

owocewarzywazakupy

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)