GotowaniePrzepisyJakich produktów nie musimy myć przed gotowaniem? Odpowiedź zaskakuje

Jakich produktów nie musimy myć przed gotowaniem? Odpowiedź zaskakuje

Jakich produktów nie musimy myć przed gotowaniem? Odpowiedź zaskakuje
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Zanim przystąpimy do przygotowywania posiłków, myjemy potrzebne nam składniki. Szorujemy owoce i warzywa, nawet jeśli zamierzamy je obrać. Parzymy wrzątkiem jajka. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy płukać. Zdarza ci się myć pierś kurczaka czy sałatę przed przygotowaniem posiłku? To błąd. Obalamy kulinarne mity.

Płukanie surowego kurczaka czy indyka to zły pomysł. Dlaczego? Kiedy myjemy mięso w zlewie pod strumieniem wody, wcale nie zmywamy drobnoustrojów obecnych na jego powierzchni. Wręcz przeciwnie, rozsiewamy je wokół. Krople wody pełne bakterii rozbryzgują się na nasze ubrania i przedmioty znajdujące się w zlewie oraz w jego okolicach. Drób wystarczy odcisnąć w papierowym ręczniku. Wszystkie niebezpieczne drobnoustroje zostaną zabite podczas pieczenia, smażenia lub gotowania.

1 / 4

Kiszonki

Obraz
© 123RF.COM

W wielu przepisach na bigos czy kapuśniak możemy znaleźć poradę, by wypłukać kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna. To prawdziwa kulinarna zbrodnia! Nie dość, że pozbywamy się smaku, to na dodatek wypłukujemy cenne probiotyki. W ten sposób pozbawiamy kapustę jej właściwości. Wiele osób myje również kiszone ogórki po wyjęciu ze słoika. To duży błąd. Widoczny na nich biały nalot to nie pleśń, a bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na nasze jelita.

2 / 4

Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ryb również nie powinniśmy myć przed gotowaniem. Jeżeli jednak nie możemy się przed tym powstrzymać, lepiej będzie zanurzyć je na chwilę w zimnej wodzie, zamiast płukać pod kranem. Dzięki temu ograniczymy rozprzestrzenianie się bakterii w naszej kuchni. Pamiętajmy również, by dokładnie umyć, a najlepiej polać wrzątkiem, zlew po wyjęciu z niego surowej ryby.

3 / 4

Grzyby

Obraz
© 123RF.COM

Myjesz świeże grzyby? Niepotrzebnie. W wyniku zbyt długiego moczenia grzyby tracą swój smak i aromat. Zmienia się także ich struktura, stają się gąbczaste. Po przyniesieniu do domu usuń większe zanieczyszczenia takie jak liście czy igliwie. Następnie płucz je krótko na sicie pod bieżącą wodą. Pozostałych zanieczyszczeń pozbędziesz się za pomocą miękkiej szczoteczki lub gąbki.

4 / 4

Pakowane sałaty

Obraz
© iStock.com

Mieszanki sałat w foliowych opakowaniach to pomysł na szybki i lekki posiłek. Wystarczy dodać ulubione składniki, skropić sosem winegret i gotowe. Jeśli na opakowaniu znajdziemy napis, że liście zostały umyte i produkt nadaje się bezpośrednio do spożycia, nie musimy już go płukać. Mało tego, nasza nadgorliwość może skończyć się tym, że skazimy sałatę drobnoustrojami, które bytują w naszej kuchni.
Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (154)