FitnessJakiej wielkości porcje powinno się jeść?

    Jakiej wielkości porcje powinno się jeść?

    Dwie kromki chleba, kostka czekolady, szklanka soku ze świeżych owoców - większość produktów możemy łatwo podzielić na porcje i doskonale wiemy, kiedy przekraczamy rozsądną porcję dobową. Gorzej z przysmakami typu makaron czy winogrona. Podana w gramach dawka niewiele nam mówi, a kto by się bawił w ważenie jedzenia na wadze kuchennej w trakcie posiłku?

    Jakiej wielkości porcje powinno się jeść?

    1 / 8

    Już nie przesadzisz z wielkością obiadu

    Obraz
    © 123RF

    Dwie kromki chleba, kostka czekolady, szklanka soku ze świeżych owoców - większość produktów możemy łatwo podzielić na porcje i doskonale wiemy, kiedy przekraczamy rozsądną porcję dobową. Gorzej z przysmakami typu makaron czy winogrona. Podana w gramach dawka niewiele nam mówi, a kto by się bawił w ważenie jedzenia na wadze kuchennej w trakcie posiłku?

    Ale i na to można znaleźć rozwiązanie. Dietetycy pracujący w Centrum Zdrowia McKinleya przy Uniwersytecie w Illinois przygotowali łatwe do zapamiętania porównania, dzięki którym łatwo przyswoisz sobie optymalne porcje produktów, które występują w codziennym menu.

    Ryż

    I tak, kiedy nakładasz sobie na talerz ryż, pamiętaj, że porcja powinna być wielkości piłeczki do tenisa.

    (mtr), WP Kobieta

    2 / 8

    Makaron

    Obraz
    © 123RF

    Na pewno nie raz skusiłeś się na muffina do kawy. Kiedy następnym razem nabierzesz apetytu na makaron, weź pod uwagę, że porcja, po której z pewnością nie utyjesz, ma gabaryty muffina.

    3 / 8

    Winogrona

    Obraz
    © 123RF

    Dzięki zawartości antyoksydantów winogrona to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Jednocześnie mają w sobie bardzo dużo cukrów prostych i kalorii. Zdrowa porcja powinna odpowiadać wielkości żarówki.

    4 / 8

    Rodzynki

    Obraz
    © 123RF

    Równie zdrowe i równie kaloryczne są rodzynki. Suszone winogrona to mina, na którą mogą się nadziać osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Nie zjadaj ich więcej niż pomieściłoby duże kurze jajo.

    5 / 8

    Żółty ser

    Obraz
    © 123RF

    Miłośnicy sera nie będą zachwyceni. Dobowa porcja tego tłustego przysmaku to kawałek wielkości dwóch baterii AA (czyli dwóch dużych "paluszków").

    6 / 8

    Czerwone mięso

    Obraz
    © 123RF

    Ciężkostrawne czerwone mięso powinno gościć w naszym jadłospisie nie częściej niż raz w tygodniu. Nie dotyczy to osób cierpiących na anemię, kobiet w ciąży i z niedoborem żelaza. Porcja idealna to kawałek wielkości talii kart.

    7 / 8

    Ryby

    Obraz
    © 123RF

    Także ryb - choć zawierają tłuszcze trans i kwasy omega-3, nie należy jeść zbyt dużo. Idealna porcja obiadowa odpowiada wielkości czeku.

    8 / 8

    Frytki i chipsy

    Obraz
    © 123RF

    To najbardziej problematyczne, bo najtłustsze przekąski. Frytki, chipsy i popcorn oczywiście mogą pojawiać się od czasu do czasu w urozmaiconym menu. Natomiast pamiętaj, że maksymalna ich dawka to tyle, ile zmieści się w twojej otwartej dłoni.

    (mtr), WP Kobieta

    Komentarze (62)