Jedzenie, które ochroni cię przed rakiem piersi
Brokuły (kiełki)
Wiele czynników przyczynia się do rozwoju raka piersi. Znaczną rolę odgrywają nie tylko skłonności genetyczne, ale także styl życia. Eksperci twierdzą, że zdrowy tryb życia może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na ten nowotwór nawet o 38 proc. Zatem co jeść, aby obniżyć ryzyko?
Wiele czynników przyczynia się do rozwoju raka piersi. Znaczną rolę odgrywają nie tylko skłonności genetyczne, ale także styl życia. Eksperci twierdzą, że zdrowy tryb życia może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na ten nowotwór nawet o 38 proc. Zatem co jeść, aby obniżyć ryzyko?
Przede wszystkim postaw na kiełki!
Zarówno brokuły, jak i inne warzywa kapustowate, zawierają sulforafan - związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Ostatnie badania wykazały, że sulforafan hamuje działanie enzymu HDAC (deacetylaza histonowa), który negatywnie wpływa na zdolność organizmu do walki z nowotworem. Naukowcy twierdzą, że trzydniowe kiełki brokułów mają od 20 do 50 razy więcej sulforafanów niż dojrzałe brokuły.
Tekst na podst. huffingtonpost.com Monika Stypułkowska/ms/(kg)