Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko depresji u kobiet o 25 proc.
Kwasy omega-3 zawarte w rybach działają dobroczynnie na samopoczucie psychiczne kobiet. Aby uzyskać wymierny efekt, należy je spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. Rybne menu nie zapobiega męskiej depresji.
Kwasy omega-3 zawarte w rybach działają dobroczynnie na samopoczucie psychiczne kobiet. Aby uzyskać wymierny efekt, należy je spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. Rybne menu nie zapobiega męskiej depresji.
Artykuł opublikowany w "American Journal of Epidemiology" podsumowuje wyniki badań z których wynika, że wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 sprzyja łączeniu się jego związków z żeńskimi hormonami płciowymi, estrogenami i progesteronem. Dzięki temu poprawia się "chemia" w tych części mózgu, które są odpowiedzialne za dobre samopoczucie.
Zespół z australijskiego Instytutu Badawczego Menzies w Tasmanii, obserwował ponad 1400 mężczyzn i kobiet w wieku pomiędzy 26 i 36 rokiem życia przez okres pięciu lat. Uczestnicy mieli za zadanie prowadzić pamiętniki, dotyczące ich diety, zawierającej m. in. owoce morza oraz ryby. Jednocześnie kontrolowano dane na temat ich zdrowia psychicznego.
Nawet po uwzględnieniu czynników stylu życia, takich jak palenie tytoniu, masa ciała, aktywność fizyczna, konsumpcja alkoholu, edukacja i rodzaj wykonywanej pracy, stwierdzono istotny związek między jedzeniem ryb i częstotliwością występowania depresji.
Autorzy badanie stwierdzili: "Dla kobiet, zjedzenie porcji ryby raz w tygodniu oznaczało zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji o sześć procent". Częstsze sięganie po owoce morza oraz owoce zmniejsza ryzyko "emocjonalnego dołka" o 25 procent.
Dr Richard Marsh z Brytyjskiego Instytutu Żywności potwierdził, że wcześniejsze badania potwierdzają wpływ kwasów omega-3 na samopoczucie kobiet. "Część mózgu tworzy się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, powszechnie występujących w tłustych rybach. Nie wiadomo, dlaczego dieta bogata w owoce morza pomaga walczyć z depresją płci żeńskiej, nie wywierając wpływu na mężczyzn" - przyznał w wywiadzie dla Dailymail.
Ryby poprawiają zatem pracę mózgu u kobie, ponadto uzupełniają braki cynku i jody w organizmie. Sardynki, tuńczyk (najlepiej świeży), łosoś czy makrela powinny pojawiać się w menu przynajmniej dwa razy w tygodniu.
(mtr/sr), kobieta.wp.pl