Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko depresji u kobiet o 25 proc.

Kwasy omega-3 zawarte w rybach działają dobroczynnie na samopoczucie psychiczne kobiet. Aby uzyskać wymierny efekt, należy je spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. Rybne menu nie zapobiega męskiej depresji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwasy omega-3 zawarte w rybach działają dobroczynnie na samopoczucie psychiczne kobiet. Aby uzyskać wymierny efekt, należy je spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. Rybne menu nie zapobiega męskiej depresji.

Artykuł opublikowany w "American Journal of Epidemiology" podsumowuje wyniki badań z których wynika, że wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 sprzyja łączeniu się jego związków z żeńskimi hormonami płciowymi, estrogenami i progesteronem. Dzięki temu poprawia się "chemia" w tych części mózgu, które są odpowiedzialne za dobre samopoczucie.

Zespół z australijskiego Instytutu Badawczego Menzies w Tasmanii, obserwował ponad 1400 mężczyzn i kobiet w wieku pomiędzy 26 i 36 rokiem życia przez okres pięciu lat. Uczestnicy mieli za zadanie prowadzić pamiętniki, dotyczące ich diety, zawierającej m. in. owoce morza oraz ryby. Jednocześnie kontrolowano dane na temat ich zdrowia psychicznego.

Nawet po uwzględnieniu czynników stylu życia, takich jak palenie tytoniu, masa ciała, aktywność fizyczna, konsumpcja alkoholu, edukacja i rodzaj wykonywanej pracy, stwierdzono istotny związek między jedzeniem ryb i częstotliwością występowania depresji.

Autorzy badanie stwierdzili: "Dla kobiet, zjedzenie porcji ryby raz w tygodniu oznaczało zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji o sześć procent". Częstsze sięganie po owoce morza oraz owoce zmniejsza ryzyko "emocjonalnego dołka" o 25 procent.

Dr Richard Marsh z Brytyjskiego Instytutu Żywności potwierdził, że wcześniejsze badania potwierdzają wpływ kwasów omega-3 na samopoczucie kobiet. "Część mózgu tworzy się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, powszechnie występujących w tłustych rybach. Nie wiadomo, dlaczego dieta bogata w owoce morza pomaga walczyć z depresją płci żeńskiej, nie wywierając wpływu na mężczyzn" - przyznał w wywiadzie dla Dailymail.

Ryby poprawiają zatem pracę mózgu u kobie, ponadto uzupełniają braki cynku i jody w organizmie. Sardynki, tuńczyk (najlepiej świeży), łosoś czy makrela powinny pojawiać się w menu przynajmniej dwa razy w tygodniu.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś mieszkała na dworcu. Tak po latach wygląda jej życie
Kiedyś mieszkała na dworcu. Tak po latach wygląda jej życie
Piękne imię wymiera. Nosi je zaledwie pięć Polek
Piękne imię wymiera. Nosi je zaledwie pięć Polek
Schowaj to za kaloryferem. Zdziwisz się, jak spadną rachunki
Schowaj to za kaloryferem. Zdziwisz się, jak spadną rachunki
Gra z mężem w "M jak miłość". Nie każdy wie, że są parą
Gra z mężem w "M jak miłość". Nie każdy wie, że są parą
Głośno o ich ślubie. "Po piętnastu latach taki spontan"
Głośno o ich ślubie. "Po piętnastu latach taki spontan"
Skomentowała rosyjskie drony w Polsce. Zaapelowała w sieci
Skomentowała rosyjskie drony w Polsce. Zaapelowała w sieci
List zawisł na klatce. "Bardzo was wszystkich przepraszam"
List zawisł na klatce. "Bardzo was wszystkich przepraszam"
Wskoczyła w "wystrzępioną" spódnicę. Zadała szyku na koncercie
Wskoczyła w "wystrzępioną" spódnicę. Zadała szyku na koncercie
Od dwóch lat jest sama. "Dla mnie już nie istnieje słowo związek"
Od dwóch lat jest sama. "Dla mnie już nie istnieje słowo związek"
Zakochała się na planie. Dziś żyje u boku 75-letniego reżysera
Zakochała się na planie. Dziś żyje u boku 75-letniego reżysera
Tak wyszła na ulicę. Kozaki to wisienka na torcie
Tak wyszła na ulicę. Kozaki to wisienka na torcie
"Jestem niedocenioną artystką". Żali się na polski show biznes
"Jestem niedocenioną artystką". Żali się na polski show biznes