Jest dietetyczką onkologiczną. Pokazała co jeść, żeby nie zachorować

Dietetyczka radzi co jeść, żeby nie zachorować na raka
Dietetyczka radzi co jeść, żeby nie zachorować na raka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.08.2024 12:14, aktual.: 29.08.2024 12:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nichole Andrews jest dietetyczką onkologiczną, która dzieli się swoją wiedzą za pośrednictwem TikToka. W jednym ze swoich ostatnich filmików pokazała produkty, które ograniczają ryzyko zachorowania na raka. Co znalazło się na liście?

Nowotwory stanowią drugą, najczęstszą przyczynę wszystkich zgonów w Polsce. Według danych statystycznych opublikowanych przez Krajowy Rejestr Nowotworów aż 1,17 mln Polaków zmaga się z rakiem.

Najczęściej rozpoznawanym rodzajem nowotworu u mężczyzn jest rak prostaty, a u kobiet rak piersi. Jak ograniczyć ryzyko? Jednym z najważniejszych czynników jest odpowiednia dieta. Znana dietetyczka onkologiczna pokazała, co jeść, żeby zminimalizować ryzyko rozwoju choroby.

Jedz jak najwięcej. Ograniczysz ryzyko rozwoju raka

Nichole Andrews jest dietetyczką onkologiczną. Prowadzi profil na TikToku jako @oncology.nutrition.rd, gdzie dzieli się swoją wiedzą w zakresie żywności i żywienia. W jednym ze swoich ostatnich filmików pokazała listę produktów, które dostarczają wielu cennych substancji i antyoksydantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój wielu groźnych chorób, m.in. raka. Co znalazło się na liście? Dietetyczka poradziła, aby spożywać jak najwięcej owoców jagodowych (jagód, borówek, malin, truskawek), jabłek, pomarańczy, orzechów włoskich i brazylijskich, płatków owsianych, zielonej herbaty i nasion chia. Nie zapomniała też o warzywach i poradziła, aby włączyć do swojej diety awokado, bataty i szpinak.

Dieta antyrakowa - co warto o niej wiedzieć?

Według badań opublikowanych przez Światowy Instytut Badań nad Rakiem zdrowa i zbilansowana dieta może zapobiec aż 1/3 zachorowań na raka. Produkty wymienione przez dietetyczkę obfitują w składniki takie jak kwasy z grupy omega (wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego), witaminę B (wspierają pracę mózgu) oraz przeciwutleniacze. Te ostatnie stanowią najważniejszą rolę w diecie antyrakowej. Powinno się spożywać je jak najczęściej. Specjaliści zalecają, aby całkowicie wyeliminować słodkie, gazowane napoje, przetworzoną żywność, alkohol oraz tytoń. Nie zapominajmy też o badaniach profilaktycznych. Należy wykonywać je co najmniej raz w roku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta