Już nigdy nie wyrzucisz skórki od arbuza. Genialny przepis

Arbuz to owoc, który doskonale gasi pragnienie w trakcie upalnych dni. Można jeść go solo, można też zrobić z niego pyszną lemoniadę. Do jej przygotowania możesz użyć także... skórki. Poznaj genialny przepis w duchu zero waste.

Skórka po arbuzie może się jeszcze przydać
Skórka po arbuzie może się jeszcze przydać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YOSS SABALET

21.07.2023 | aktual.: 21.07.2023 12:17

Arbuz to pyszny owoc o słodkim i niezwykle soczystym miąższu, który doskonale gasi pragnienie. Latem sięgamy po niego szczególnie często. Jeśli nie chcesz marnować żywności i starasz się wykorzystać owoce oraz warzywa w całości, poznaj przepis na genialną, arbuzową lemoniadę, do przygotowania której używa się także skórki.

Pokrój i zagotuj. Tak przygotujesz genialną lemoniadę

Lemoniada to słodki napój bazujący na wodzie i owocach. Najczęściej przyrządza się ją z cytryn, pomarańczy, czarnej porzeczki czy też arbuza, jednak do jej przygotowania można wykorzystać każdy soczysty owoc. Latem największą popularnością cieszy się lemoniada arbuzowa, bowiem doskonale gasi pragnienie, a do tego jest słodka i orzeźwiająca jednocześnie. Zwykle po przygotowaniu jej wyrzucamy skórki po arbuzie, ponieważ traktuje się ją jako odpad. To błąd, ponieważ można przygotować z niej fantastyczną lemoniadę. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokrój arbuza. Wydrąż z niego miąższ, a skórkę umyj i pokrój w małe kawałki. Miąższ przełóż do dzbanka, a pokrojoną kostkę włóż do garnka. Dodaj do niej szklankę wody, szklankę cukru i sok z całej cytryny. Włącz gaz i gotuj całość przez 30 minut aż do miękkości. Na końcu zblenduj całość, aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Przelej go do dzbanka z miąższem i dodaj do niego wodę mineralną, lód oraz kilka listków świeżej mięty. Lemoniada w stylu zero waste gotowa.

Do czego wykorzystać arbuza?

Arbuz składa się przede wszystkim z wody. To niskokaloryczny owoc, który doskonale smakuje w deserach, ale też podbija smak wytrawnych potraw. Warto dodać niewielką ilość arbuza do sałatki z łososiem zarówno wędzonym, jak i pieczonym czy smażonym. Zyska ona świeży smak. Z samego arbuza można przygotować też fantastyczną, słodko-słoną sałatkę. Wystarczy, że pokroisz miąższ w niewielką kostkę, dodasz do niego garść roszponki czy też rukoli, a następnie skropisz całość oliwą i posypiesz pokruszoną fetą oraz posiekaną miętą. Choć to połączenie wydaje się być nieoczywiste, jest naprawdę pyszne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)