Kaki, czyli perła jesieni. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Przepisy na smaczne dania
Kaki możemy znaleźć na sklepowych półkach od października do grudnia. Wyglądem przypomina pomidora, konsystencją brzoskwinię, a w smaku jest słodkie i do tego nie ma pestek. Kaki jest niskokaloryczne i ma właściwości antynowotworowe. Jakie dania można przygotować z tego owocu? Podajemy kilka propozycji.
22.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:14
Kaki to egzotyczny owoc, który ma gładką, pomarańczową skórkę i kilka listków. Po przekrojeniu możemy zobaczyć, że owoc nie ma pestek. Kaki ma niewiele kalorii – w 100 g owocu znajdziemy ok. 70 kcal, 0,58 g białka, 0,19 g tłuszczu oraz 18,59 g węglowodanów.
Jak jeść kaki?
Najlepiej na surowo – ma wówczas najwięcej błonnika i wartości odżywczych. Można je również dodać do codziennie przygotowywanych dań.
Owsianka z kaki
Świetnym dodatkiem do owsianki będzie właśnie kaki. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i dosypujemy przyprawy, np. cynamon czy kurkumę. Do płatków dodajemy wiórki kokosowe, jogurt, orzechy i właśnie pokrojone w kostkę kaki. Takie śniadanie będzie pożywne i wartościowe. Doda nam energii na cały dzień i sprawi, że jeszcze przez długi czas będziemy nasyceni.
Kaki – propozycja obiadowa
Kaki świetnie się sprawdzi w daniach kuchni azjatyckiej – warto dodać je do dania z ryżem. Sprawdzonym przepisem na takie danie jest kurczak w sosie z mleczka kokosowego z dodatkiem kaki. Jak wykonać takie danie? Na patelni należy podsmażyć plasterki marchewki oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, należy dodać kaki, następnie wlać mleczko kokosowe oraz łyżkę pasy z curry. Całość zagotować i doprawić do smaku. Sos należy podawać z ryżem. Przed zjedzeniem należy skropić danie sokiem z cytryny. Idealnym dodatkiem do tego obiadu będą orzechy nerkowca czy liście rukoli.
Kaki świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie
Zielone soki warto pić przez cały rok. Z czego przygotować smoothie, kiedy na półkach z warzywami i owocami jest tak niewielki wybór? Z pomocą przyjdą owoc kaki, szpinak, banan i jabłko. Do tych składników należy już tylko dodać wodę i miksować na wysokich obrotach. Aby sprawić, że nasz napój będzie jeszcze zdrowszy, warto dorzucić do środka plasterek kurkumy bądź imbiru.
Sałatka owocowa z kaki
Ten słodki i niskokaloryczny owoc idealnie pasuje do różnorodnych sałatek. Można go dodać do sałatki z komosą ryżową – komosę ugotować i wymieszać z pokrojonym w kostkę owocem, do całości należy dorzucić orzechy włoskie, liście szpinaku i skropić oliwą z oliwek. Warto dodać do całości awokado bądź kosteczki usmażonego wcześniej kurczaka.
Ile kosztuje kaki?
Jesienią i zimą owoce kaki można dostać w niemal każdym supermarkecie czy dyskoncie. Zwykle ich cena waha się od 10 do 15 zł za kilogram lub 2-3 zł za sztukę. W sklepach typu Biedronka, Lidl czy Kaufland często można kupić je na promocji. Wtedy za kilogram owoców zapłacimy ok. 6 zł.