Kaki, czyli "owoc bogów". Choć wygląda niepozornie, działa antyrakowo i obniża cholesterol
Kaki, zwany również persymoną, śliwką chińską, hebanowcem lub hurmą wschodnią, to egzotyczny owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Choć na pierwszy rzut oka przypomina pomidora, jest od niego o wiele słodszy i może stanowi smaczny dodatek do koktajli czy sałatek. Po kaki najchętniej sięgamy jesienią. To właśnie wtedy te egzotyczne najlepiej smakują, ale też są najtańsze.
21.10.2020 12:29
Kaki to egzotyczny owoc, który zwykle możemy znaleźć na sklepowych półkach od października do grudnia. Wyglądem kaki przypomina pomidora (podobnie jak pomidor, kaki jest jagodą) – ma gładką, pomarańczową skórkę i kilka listków. Po przekrojeniu możemy zobaczyć, że owoc nie ma pestek. Dojrzałe kaki smakuje podobnie do śliwki.
Kaki, persymona, a może szaron?
Chyba nie ma drugiego takiego owocu, który można nazywać tyloma różnymi słowami. Choć w Polsce na ten egzotyczny owoc najczęściej mówi się kaki (widać to zwłaszcza w sklepach spożywczych czy na targach) lub persymona, występuje on również pod nazwami: szaron, sharon, hurma, hebanek, szarona czy chińska śliwka. Co ciekawe, starożytni Grecy owoc hurmy kaukaskiej (inną odmianą hurmy jest pochodząca z Chin hurma wschodnia) nazywali "owocem bogów" lub "owocem Zeusa".
Kaki – właściwości zdrowotne
Kaki jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Z uwagi na wysoką zawartość dobroczynnego beta-karotenu persymona należy tzw. owoców antyrakowych, które mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. Kaki polecane jest również osobom, które spędzają dużo czasu przed komputerem czy telefonem – zawarte w nich luteina oraz karotenoidy pozytywnie wpływają na narząd wzroku, zapobiegając powstawaniu zaćmy i zmniejszając ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej.
Regularne spożywanie persymony korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy, obniża ciśnienie krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Persymona bogata jest również w błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Ponadto owoce kaki zawierają:
- witaminy A, E i K,
- witaminę B6,
- kwas foliowy,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- polifenole i karotenoidy.
Jak wykorzystać kaki (persymonę) w kuchni?
Kaki ma niewiele kalorii – w 100 g owocu znajdziemy ok. 70 kcal, 0,58 g białka, 0,19 g tłuszczu oraz 18,59 g węglowodanów. Podobnie jak inne owoce, kaki najlepiej jeść na surowo – wtedy ma najwięcej błonnika oraz składników odżywczych i mineralnych. Możemy więc spożywać je solo, jako przekąskę w ciągu dnia zamiast banana czy jabłka lub dodać do smoothie, czy wykorzystać w sałatce owocowej. Kaki świetnie się sprawdzi w daniach kuchni azjatyckiej – warto dodać je do dania z ryżem typu stir-fry czy zrobić aromatyczny chutney.
Kaki – czy można jeść ze skórką?
Przed spożyciem kaki należy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Można również zastosować kąpiel z sodą i octem jabłkowym lub wykorzystać dostępne w sklepach preparaty do mycia warzyw i owoców. Skórka kaki jest na tyle delikatna, że nie trzeba go obierać – podobnie jak w przypadku fig. Dodatkowo zawiera ona najwięcej cennych polifenoli i karotenoidów o silnych właściwościach przeciwutleniających. Surowy owoc możemy zatem zjadać w całości (bez listków) – jak jabłko lub pokroić w kostkę i dodać do owsianki. Jeśli nie chcemy zjadać skórki, wystarczy obrać kaki nożykiem lub wydrążyć jak kiwi.
Ile kosztuje kaki?
Jesienią i zimą owoce kaki można dostać w niemal każdym supermarkecie czy dyskoncie. Zwykle ich cena waha się od 10 do 15 zł za kilogram. W sklepach typu Biedronka, Lidl czy Kaufland często można kupić je na promocji. Wtedy za kilogram owoców zapłacimy ok. 6 zł.