Karmiąc piersią, decydujesz o ważnej rzeczy. Będzie procentować przez lata
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw może być nie lada bitwą. Kalafior, szpinak czy buraki to zmora wielu niejadków. Okazuje się jednak, że na kulinarne upodobania małego człowieka możemy wpływać już w okresie niemowlęcym, a karmienie piersią ma na to niebagatelny wpływ.
Według najnowszych badań, aby nasz potomek lubił jeść warzywa, wystarczy karmić go w dzieciństwie piersią. Naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii stwierdzili, że dzieci karmione piersią są "narażone" na smak warzyw poprzez mleko matki i dzięki temu oswajają się z nim.
Kiedy dziecko zaczyna jeść pokarmy stałe, smaki wielu warzyw wydają się mu zbyt silne. Według badaczy, jeśli jednak było ono karmione piersią, smaki są dla niego o wiele mniej intensywne i szokujące.
"Każde wrażenie zmysłowe dziecka jest niepowtarzalne, ale smak pierwszego posiłku zależy od tego, co jada mama" - powiedziała Julie Mennella, główna autorka badań i biopsycholog z Centrum Monografii Chemicznej w Filadelfii.
Według naukowców, kiedy kobieta w ciąży jada warzywa, oddziałują one na jej płyn owodniowy, a następnie na mleko. To pomaga dziecku przyzwyczaić się do smaku warzyw.
Nietypowy eksperyment
Naukowcy poprosili 97 kobiet, by spożywały buraki i seler oraz piły sok marchwiowy w czasie karmienia piersią, a następnie śledziły nawyki żywieniowe swoich dzieci w okresie dorastania. Panie podzielono na pięć grup. Trzy grupy miały pić pół szklanki soku przed karmieniem przez okres miesiąca. Każda grupa rozpoczynała jednak eksperyment w innym czasie - pierwsza zaczęła pić sok z warzyw, gdy ich dzieci miały dwa tygodnie, kolejna, gdy ukończyły sześć tygodni, a trzecia wdrożyła zwyczaj dopiero w 10. tygodniu życia noworodków. Czwarta grupa matek z kolei wypijała sok aż przez trzy miesiące, a rozpoczęła, gdy ich potomkowie mieli dwa tygodnie. Piąta grupa kobiet była grupą kontrolną, która nie piła soku.
Kolejny etap badania rozpoczął się, gdy dzieci zaczęły spożywać pokarmy stałe. Każdemu z nich zaproponowano wówczas płatki zbożowe, marchwiowe lub z dodatkiem brokułów. Naukowcy odkryli, że niemowlęta, których matki wypiły sok, wolały płatki z marchewką lub brokułem.
Czas również odgrywał rolę - niemowlęta, których matki zaczęły pić sok w najwcześniejszym stadium, zjadły więcej i szybciej.