FitnessKarmiąc piersią, decydujesz o ważnej rzeczy. Będzie procentować przez lata

Karmiąc piersią, decydujesz o ważnej rzeczy. Będzie procentować przez lata

Karmiąc piersią, decydujesz o ważnej rzeczy. Będzie procentować przez lata
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
04.09.2017 08:29, aktualizacja: 01.03.2022 13:13

Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw może być nie lada bitwą. Kalafior, szpinak czy buraki to zmora wielu niejadków. Okazuje się jednak, że na kulinarne upodobania małego człowieka możemy wpływać już w okresie niemowlęcym, a karmienie piersią ma na to niebagatelny wpływ.

Według najnowszych badań, aby nasz potomek lubił jeść warzywa, wystarczy karmić go w dzieciństwie piersią. Naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii stwierdzili, że dzieci karmione piersią są "narażone" na smak warzyw poprzez mleko matki i dzięki temu oswajają się z nim.

Kiedy dziecko zaczyna jeść pokarmy stałe, smaki wielu warzyw wydają się mu zbyt silne. Według badaczy, jeśli jednak było ono karmione piersią, smaki są dla niego o wiele mniej intensywne i szokujące.

"Każde wrażenie zmysłowe dziecka jest niepowtarzalne, ale smak pierwszego posiłku zależy od tego, co jada mama" - powiedziała Julie Mennella, główna autorka badań i biopsycholog z Centrum Monografii Chemicznej w Filadelfii.

Według naukowców, kiedy kobieta w ciąży jada warzywa, oddziałują one na jej płyn owodniowy, a następnie na mleko. To pomaga dziecku przyzwyczaić się do smaku warzyw.

Nietypowy eksperyment

Naukowcy poprosili 97 kobiet, by spożywały buraki i seler oraz piły sok marchwiowy w czasie karmienia piersią, a następnie śledziły nawyki żywieniowe swoich dzieci w okresie dorastania. Panie podzielono na pięć grup. Trzy grupy miały pić pół szklanki soku przed karmieniem przez okres miesiąca. Każda grupa rozpoczynała jednak eksperyment w innym czasie - pierwsza zaczęła pić sok z warzyw, gdy ich dzieci miały dwa tygodnie, kolejna, gdy ukończyły sześć tygodni, a trzecia wdrożyła zwyczaj dopiero w 10. tygodniu życia noworodków. Czwarta grupa matek z kolei wypijała sok aż przez trzy miesiące, a rozpoczęła, gdy ich potomkowie mieli dwa tygodnie. Piąta grupa kobiet była grupą kontrolną, która nie piła soku.

Kolejny etap badania rozpoczął się, gdy dzieci zaczęły spożywać pokarmy stałe. Każdemu z nich zaproponowano wówczas płatki zbożowe, marchwiowe lub z dodatkiem brokułów. Naukowcy odkryli, że niemowlęta, których matki wypiły sok, wolały płatki z marchewką lub brokułem.

Czas również odgrywał rolę - niemowlęta, których matki zaczęły pić sok w najwcześniejszym stadium, zjadły więcej i szybciej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także