GotowaniePrzepisy"Kaskadowy" sposób na kostki lodu. Wodę do formy wlewaj w ten sposób

"Kaskadowy" sposób na kostki lodu. Wodę do formy wlewaj w ten sposób

Zimny i orzeźwiający napój to wielka przyjemność, zwłaszcza w okresie upałów. Do jego przygotowania potrzebne będą kostki lodu, które możesz zrobić samodzielnie. Potrzebna będzie do tego specjalna foremka, woda i zamrażarka. Napełnianie plastikowego pojemniczka często bywa jednak kłopotliwe. Prosty trik sprawi, że problem zniknie.

Tiktoker zdradza trik na domowe kostki lodu
Tiktoker zdradza trik na domowe kostki lodu
Źródło zdjęć: © Getty Images

22.08.2022 12:37

Ta sytuacja zdarzyła się chyba każdemu. To samo dzieje się, gdy myjemy np. łyżeczkę, a strumień wody z impetem odbija się od jej powierzchni i trafia prosto w nas. Uzupełniając formę do kostek lodu, płyn, który wlewamy do małych przegródek, rozchlapuje się po całej kuchni, mocząc nas i wszystko, co jest dookoła zlewu. To dlatego, że wodę do pojemnika nalewamy w niewłaściwy sposób.

Komik, który występuje w sieci pod pseudonimem David Parody, pokazał na TikToku przydatny trik. Wyjaśnił, co zrobić aby uniknąć kuchennej katastrofy. Należy obrócić pojemnik pionowo i w ten sposób uzupełnić formę. Woda kaskadowo spływa przez kolejne przegródki, dzięki czemu nie rozchlapuje się wokół i szybko wypełnia cały pojemnik. Proste, prawda?

Kostki lodu ze smakiem

Domowe kostki lodu wzbogacić można o rozmaite dodatki. Gdy pojemnik uzupełnimy już wodą, możemy włożyć do foremek owoce lub zioła. Dzięki temu urozmaicimy smak przygotowywanych napojów oraz sprawimy, że wyglądać będą zjawiskowo.

Wyjątkowa mrożona kawa

Aby zrobić pyszną kawę na zimno i nie rozcieńczać jej smaku zbyt dużą ilością wody, należy napełnić formę intensywnym naparem. Zamrożone kostki kawy umieszczamy w szklance i uzupełniamy ją mlekiem. Stosując ten trik, otrzymamy pyszny, zimny napój o intensywnym smaku.

Forma do kostek lodu przyda się też w innych sytuacjach

Takie naczynie przyda się również do mrożenia produktów spożywczych o krótkim terminie ważności. Jeśli np. otworzymy słoik przecieru pomidorowego i do potrawy zużyjemy tylko łyżeczkę, resztę pasty przełożyć możemy do foremki i zamrozić. Dzięki temu sos nie zepsuje się w lodówce, a kolejne kostki wykorzystywać możemy w przyszłości.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (6)