FitnessKasza - przepisy. Kasza na śniadanie i na obiad

Kasza - przepisy. Kasza na śniadanie i na obiad

Kasze jaglana, gryczana, kuskus i wiele innych to cenne źródła witamin (zwłaszcza witaminy PP) oraz składników mineralnych. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kasze są niskotłuszczowe, dlatego warto je spożywać na diecie odchudzającej. Poznaj zdrowe przepisy z różnymi rodzajami kasz.

Kasza - przepisy. Kasza na śniadanie i na obiad
Źródło zdjęć: © iStock.com | oska25

Kasza - rodzaje

  • Kasza to najczęściej rozdrobnione nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części ziarna. Wyróżnia się:
  • kaszę jęczmienną - wyrabianą z ziarna jęczmienia. Dzieli się ją ze względu na sposób rozdrobnienia: kasza jęczmienna pęczak (całe oczyszczone i wypolerowane ziarno jęczmienia), kasza jęczmienna łamana (rozdrobniony pęczak) i kasza jęczmienna perłowa (wypolerowany pęczak). Idealnie nadaje się do gulaszu, gołąbków lub krupniku.
  • kaszę gryczaną - wyrabianą nie ze zbóż, a z gryki (rodzaj roślin z rodziny rdestowatych). Wyróżnia się kaszę gryczaną prażoną i nieprażoną. To źródło fosforu, magnezu i manganu. Kasza gryczana jest bezglutenowa. Pasuje do dań mięsnych, pierogów oraz sałatek.
  • kaszę jaglaną - wyrabianą z łuskanego ziarna prosa. Jest bezglutenowa i wykazuje działanie zasadotwórcze. Nadaje się do potraw mięsnych, zup, a także deserów.
  • kaszę manną - powstaje ze zmielonej pszenicy. Wyróżnia się kaszę razową oraz kaszę błyskawiczną poddawaną obróbce termicznej. Kasza manna pasuje do kotletów, pulpetów oraz ciast. Można ją stosować jako zagęstnik do zup.
  • kaszę kukurydzianą - wyrabianą z rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Kasza kukurydziana jest bezglutenowa i lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją jako zagęstnik do zup i sosów. Wyrabia się z niej chleb, placki i kotlety.
  • kaszę kuskus - powstaje z twardej pszenicy durum. Idealnie pasuje do deserów, dań mięsnych, warzywnych oraz sałatek np. sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i kukurydzą.
  • kaszę owsianą - wyrabia się z ziaren owsa. Idealnie pasuje do zup mlecznych oraz różnego rodzaju farszów np. do pierogów (połączenie kaszy owsianej z twarogiem).

Kasza na obiad: przepis na jednogarnkowe kaszotto grzybowe

Kasza jęczmienna z grzybami to danie łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące.

Składniki:

  • 250 g kaszy jęczmiennej,
  • 110 g cebuli,
  • 16 g czosnku,
  • 500 g grzybów leśnych,
  • 3 g oliwy,
  • 10 g masła,
  • 5 g tymianku,
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę, na której szklimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie, gdy cebula będzie miękka, dodajemy grzyby i kaszę. Później wlewamy bulion i gotujemy całość 15 min. Gdy kasza będzie miękka dodajemy natkę pietruszki, tymianek, masło, sól i pieprz.

Kasza na śniadanie: przepis na jaglankę z żurawiną, bananem i mandarynką

Kasza jaglana to idealny produkt na zdrowe i sycące śniadanie. Oto przepis na jaglankę.

Składniki:

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy. Następnie do rondelka z gorącą wodą wsypujemy kaszę, siemię lniane i żurawinę. Składniki gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Później, gdy kasza wchłonie całą wodę wlewamy mleka. Na koniec wszystkie składniki mieszamy z rozdrobnionym bananem i dekorujemy mandarynkami. Całość można osłodzić niewielką ilością miodu.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)