Kasza - przepisy. Kasza na śniadanie i na obiad
Kasze jaglana, gryczana, kuskus i wiele innych to cenne źródła witamin (zwłaszcza witaminy PP) oraz składników mineralnych. Można je przygotowywać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kasze są niskotłuszczowe, dlatego warto je spożywać na diecie odchudzającej. Poznaj zdrowe przepisy z różnymi rodzajami kasz.
Kasza - rodzaje
- Kasza to najczęściej rozdrobnione nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części ziarna. Wyróżnia się:
- kaszę jęczmienną - wyrabianą z ziarna jęczmienia. Dzieli się ją ze względu na sposób rozdrobnienia: kasza jęczmienna pęczak (całe oczyszczone i wypolerowane ziarno jęczmienia), kasza jęczmienna łamana (rozdrobniony pęczak) i kasza jęczmienna perłowa (wypolerowany pęczak). Idealnie nadaje się do gulaszu, gołąbków lub krupniku.
- kaszę gryczaną - wyrabianą nie ze zbóż, a z gryki (rodzaj roślin z rodziny rdestowatych). Wyróżnia się kaszę gryczaną prażoną i nieprażoną. To źródło fosforu, magnezu i manganu. Kasza gryczana jest bezglutenowa. Pasuje do dań mięsnych, pierogów oraz sałatek.
- kaszę jaglaną - wyrabianą z łuskanego ziarna prosa. Jest bezglutenowa i wykazuje działanie zasadotwórcze. Nadaje się do potraw mięsnych, zup, a także deserów.
- kaszę manną - powstaje ze zmielonej pszenicy. Wyróżnia się kaszę razową oraz kaszę błyskawiczną poddawaną obróbce termicznej. Kasza manna pasuje do kotletów, pulpetów oraz ciast. Można ją stosować jako zagęstnik do zup.
- kaszę kukurydzianą - wyrabianą z rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Kasza kukurydziana jest bezglutenowa i lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją jako zagęstnik do zup i sosów. Wyrabia się z niej chleb, placki i kotlety.
- kaszę kuskus - powstaje z twardej pszenicy durum. Idealnie pasuje do deserów, dań mięsnych, warzywnych oraz sałatek np. sałatka z kuskusem, papryką, ogórkiem i kukurydzą.
- kaszę owsianą - wyrabia się z ziaren owsa. Idealnie pasuje do zup mlecznych oraz różnego rodzaju farszów np. do pierogów (połączenie kaszy owsianej z twarogiem).
Kasza na obiad: przepis na jednogarnkowe kaszotto grzybowe
Kasza jęczmienna z grzybami to danie łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące.
Składniki:
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę, na której szklimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie, gdy cebula będzie miękka, dodajemy grzyby i kaszę. Później wlewamy bulion i gotujemy całość 15 min. Gdy kasza będzie miękka dodajemy natkę pietruszki, tymianek, masło, sól i pieprz.
Zobacz też inne pomysły na dania z kaszą:
- Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną
- Pikantne kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa
- Klopsiki z kaszą jaglaną. Pyszna propozycja na obiad
- Klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku
- Kremowe kaszotto z dynią. Rodzinna porcja
- Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Posmakują nawet wegetarianom
- Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę
- Kasza gryczana z kurczakiem. Pyszny obiad za małe pieniądze
- Kapusta na rosole z kaszą gryczaną według przepisu z 1871 roku
- Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą
- Kluski z kaszy manny z sosem grzybowym
Kasza na śniadanie: przepis na jaglankę z żurawiną, bananem i mandarynką
Kasza jaglana to idealny produkt na zdrowe i sycące śniadanie. Oto przepis na jaglankę.
Składniki:
- 125 g kaszy jaglanej,
- 5 g siemienia lnianego,
- 20 g suszonej żurawiny,
- 240 g mleka,
- 80 g banana,
- 65 g mandarynki,
- miód.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy. Następnie do rondelka z gorącą wodą wsypujemy kaszę, siemię lniane i żurawinę. Składniki gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Później, gdy kasza wchłonie całą wodę wlewamy mleka. Na koniec wszystkie składniki mieszamy z rozdrobnionym bananem i dekorujemy mandarynkami. Całość można osłodzić niewielką ilością miodu.