FitnessŻurawina - przepisy na śniadanie, obiad i przekąski

Żurawina - przepisy na śniadanie, obiad i przekąski

Żurawina - przepisy na śniadanie, obiad i przekąski
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
01.09.2018 11:23

Żurawina to zdrowy owoc, który świetnie sprawdzi się w kuchni o każdej porze dnia. Te lekko kwaśne jagody idealnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań czy obiadów. To również trafny wybór na zdrową i szybką przekąskę. Poznaj przepisy z wykorzystaniem żurawiny, które pomogą zaplanować dietę na cały dzień.

Dlaczego warto jeść żurawinę?

Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu, a we wrześniu wydaje czerwone owoce w kształcie jagód. Czas na zbiory owoców żurawiny przypada na późną jesień lub wczesną zimę. W tym czasie najłatwiej o świeże jagody tego owocu. Jednak równie smaczna i zdrowa jest żurawina suszona i mrożona, którą można kupić w sklepach przez cały rok. Bogata w kwas benzoesowy zachowuje swoje właściwości prozdrowotne przez długi czas.

Żurawinę warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, witamin C, B, E i K, a także minerałów, w tym potasu, manganu, miedzi i jodu. Ponadto żurawina bogata jest w przeciwutleniacze oraz flawonoidy. Wspomaga pracę układu moczowego oraz pokarmowego. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy powinny wzbogacić swoją dietę o żurawinę, ponieważ reguluje ona przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn.

Sycące śniadanie z żurawiną

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli zostanie odpowiednio przygotowany, a zawartość składników odżywczych będzie zbilansowana, to poranny posiłek doda nam energii na najbliższe godziny pracy czy nauki.

Zapiekanka owsiana z żurawiną - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 2 łyżki siemienia lnianego;
  • 1 szklanka żurawiny (świeża, mrożona bądź suszona);
  • garść płatków midałowych.

Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z jajkiem i miodem, a następnie dodaj płatki owsiane, siemię lniane i ¾ szklanki żurawiny. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i posyp na wierzchu pozostałą żurawiną i płatkami migdałowymi. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 30-35 minut. Następnie odstaw do ostudzenia.

Szybka przekąska z żurawiną

Przekąska powinna być szybka i lekka. Dlatego warto mieć ją wcześniej przygotowaną, by w odpowiednim momencie móc po nią sięgnąć. Idealnym pomysłem na przekąskę jest granola z żurawiną.

Granola z żurawiną - przepis

Składniki:

Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszaj z żurawiną, pestkami dyni i słonecznika i rozdrobnionymi migdałami i orzechami laskowymi. Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i przelej do wymieszanych już składników. Następnie dodaj miód i olej i wszystko porządnie wymieszaj. Wyłóż mieszankę na blachę z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez 45 minut. Gotową granolę odstaw do wystudzenia, a następnie przesyp do słoika. W czasie przekąski zalej porcję granoli jogurtem i gotowe.

Żurawina - przepis na smaczny obiad

Zdrowy i smaczny obiad z dodatkiem żurawiny nie jest trudny w wykonaniu. Żurawina komponuje się z mięsem i rybami, więc warto postawić na jedno z tych połączeń.

Łosoś z pomarańczami i żurawiną - przepis

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia;
  • pół pomarańczy;
  • żurawina ze słoiczka;
  • koperek. (marynata):
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • szczypta ostrej papryki;
  • sok z połówki pomarańczy;
  • łyżka oliwy.

Przygotowanie:
Łososia podzielić na mniejsze części i posypać solą i pieprzem. Następnie wysmarować słodką i ostrą papryką, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sokiem z pomarańczy i oliwą. Mięso obtoczyć w marynacie i odłożyć na 30 minut. Przygotowanego łososia należy piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Na wierzchu położyć plastry pomarańczy, a po wyjęciu z piekarnika nałożyć żurawinę i koperek. Danie można podawać z ryżem lub puree z brokuła.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także