Kiedy wrzucić parówki do wody? Makłowicz mówi o nagminnym błędzie

Parówki to szybki i lubiany pomysł na posiłek, jednak wiele osób nie wie, jak je poprawnie przygotować. Robert Makłowicz wyjaśnia, jak podgrzewać parówki, by zachować ich smak i wartości odżywcze, unikając przy tym typowych pomyłek.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Parówki to klasyka polskich stołów. Jednak nawet tak prosty produkt może zostać źle przygotowany, co psuje jego konsystencję i smak. Robert Makłowicz, znany kucharz i ekspert, podkreśla, że kluczem do udanego podgrzania parówek jest odpowiednia metoda i świadomość, czego unikać podczas gotowania.

Najczęstsze błędy w gotowaniu parówek

Wielu z nas sięga po łatwą metodę - wrzuca parówki do wrzącej wody i gotuje je przez kilka minut. To jednak powtarzany błąd, który może zniszczyć smak i strukturę produktu.

- Parówka jest to kiełbasa parzona. Należy zagotować wodę, wyłączyć pod nią ogień i dopiero wtedy wrzucić do niej parówkę, nie gotując, tylko zagrzewając w niegotującej się wodzie - wyjaśnił Makłowicz w rozmowie z Radiem Nowy Świat. - Nie możemy dalej bezmyślnie gotować parówek, bo pękają - dodał kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robert Makłowicz tłumaczy ceny w polskich restauracjach!

Dodatkowo warto przed podgrzaniem wyjąć parówki z lodówki i pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową przez około 20 minut. To sprawi, że będą się podgrzewać równomiernie, nie pękając i zachowując soczystość. Makłowicz przestrzega też przed gotowaniem parówek w plastikowych osłonkach, które pod wpływem ciepła mogą uwalniać szkodliwe substancje. Po podgrzaniu ważne jest szybkie wyjęcie parówek z wody, aby zapobiec rozkładowi azotanów, które mogą przeobrazić się w niebezpieczne nitrozoaminy.

Dobra jakość i zdrowe nawyki

Równie ważny, co sposób przygotowania, jest świadomy wybór parówek. Warto sięgać po te, które zawierają jak najwięcej mięsa, czyli najlepiej ponad 90 procent. Z kolei produkty pełne dodatków, takich jak MOM czy fosforany lepiej omijać, ponieważ mogą nie tylko pogorszyć smak, ale również niekorzystnie wpływać na zdrowie. Wybierając parówki o prostym, naturalnym składzie, zyskujemy pewność, że serwujemy posiłek lepszej jakości - pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie rób tak z deszczówką. Nawet 10 tys. zł kary
Nigdy nie rób tak z deszczówką. Nawet 10 tys. zł kary
Hejt wobec dziecka. Glinka zabrała głos
Hejt wobec dziecka. Glinka zabrała głos
Odrzuciła niemoralne propozycje. Na miłość czekała 30 lat
Odrzuciła niemoralne propozycje. Na miłość czekała 30 lat
Przed urlopem wsadź do kwiatów zapałki. Tak o nie zadbasz
Przed urlopem wsadź do kwiatów zapałki. Tak o nie zadbasz
Pokazała się w koronkowym topie z prześwitami. Ciężko oderwać wzrok
Pokazała się w koronkowym topie z prześwitami. Ciężko oderwać wzrok
Prawie umarła na planie. "Wygrałam sprawę z producentem w sądzie"
Prawie umarła na planie. "Wygrałam sprawę z producentem w sądzie"
Była gwiazdą "Złotopolskich". Tak wygląda po latach
Była gwiazdą "Złotopolskich". Tak wygląda po latach
Ewa Wachowicz zachwyca w Lublinie. Stylizacja idealna na lato
Ewa Wachowicz zachwyca w Lublinie. Stylizacja idealna na lato
Imię, które rządziło PRL-em. Dziś mało kto je wybiera
Imię, które rządziło PRL-em. Dziś mało kto je wybiera
Kot ociera się o ciebie? To nie przypadek
Kot ociera się o ciebie? To nie przypadek
Ponad milion wyświetleń. Zrobiła obiad za 10 zł dla 4 osób
Ponad milion wyświetleń. Zrobiła obiad za 10 zł dla 4 osób
Buty, które "rujnują" stopy latem. Podolog ostrzega
Buty, które "rujnują" stopy latem. Podolog ostrzega