Kiedy wrzucić parówki do wody? Makłowicz mówi o nagminnym błędzie

Parówki to szybki i lubiany pomysł na posiłek, jednak wiele osób nie wie, jak je poprawnie przygotować. Robert Makłowicz wyjaśnia, jak podgrzewać parówki, by zachować ich smak i wartości odżywcze, unikając przy tym typowych pomyłek.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Parówki to klasyka polskich stołów. Jednak nawet tak prosty produkt może zostać źle przygotowany, co psuje jego konsystencję i smak. Robert Makłowicz, znany kucharz i ekspert, podkreśla, że kluczem do udanego podgrzania parówek jest odpowiednia metoda i świadomość, czego unikać podczas gotowania.

Najczęstsze błędy w gotowaniu parówek

Wielu z nas sięga po łatwą metodę - wrzuca parówki do wrzącej wody i gotuje je przez kilka minut. To jednak powtarzany błąd, który może zniszczyć smak i strukturę produktu.

- Parówka jest to kiełbasa parzona. Należy zagotować wodę, wyłączyć pod nią ogień i dopiero wtedy wrzucić do niej parówkę, nie gotując, tylko zagrzewając w niegotującej się wodzie - wyjaśnił Makłowicz w rozmowie z Radiem Nowy Świat. - Nie możemy dalej bezmyślnie gotować parówek, bo pękają - dodał kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robert Makłowicz tłumaczy ceny w polskich restauracjach!

Dodatkowo warto przed podgrzaniem wyjąć parówki z lodówki i pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową przez około 20 minut. To sprawi, że będą się podgrzewać równomiernie, nie pękając i zachowując soczystość. Makłowicz przestrzega też przed gotowaniem parówek w plastikowych osłonkach, które pod wpływem ciepła mogą uwalniać szkodliwe substancje. Po podgrzaniu ważne jest szybkie wyjęcie parówek z wody, aby zapobiec rozkładowi azotanów, które mogą przeobrazić się w niebezpieczne nitrozoaminy.

Dobra jakość i zdrowe nawyki

Równie ważny, co sposób przygotowania, jest świadomy wybór parówek. Warto sięgać po te, które zawierają jak najwięcej mięsa, czyli najlepiej ponad 90 procent. Z kolei produkty pełne dodatków, takich jak MOM czy fosforany lepiej omijać, ponieważ mogą nie tylko pogorszyć smak, ale również niekorzystnie wpływać na zdrowie. Wybierając parówki o prostym, naturalnym składzie, zyskujemy pewność, że serwujemy posiłek lepszej jakości - pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Szroeder szczerze o ślubie. "Jest coś przerażającego w obrączkowaniu"
Szroeder szczerze o ślubie. "Jest coś przerażającego w obrączkowaniu"
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Rekruterka zdradza "test jabłka". Mówi, jak reagują kandydaci
Rekruterka zdradza "test jabłka". Mówi, jak reagują kandydaci
Steczkowska opiekuje się teściową. "Choroba, z którą trzeba się pogodzić"
Steczkowska opiekuje się teściową. "Choroba, z którą trzeba się pogodzić"
Kurier pokazał list, który znalazł za wycieraczką. Treść obiegła sieć
Kurier pokazał list, który znalazł za wycieraczką. Treść obiegła sieć
"Zostałam sama". Nie ukrywa, jaki błąd popełniała w każdym związku
"Zostałam sama". Nie ukrywa, jaki błąd popełniała w każdym związku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀