Kiedy wrzucić parówki do wody? Makłowicz mówi o nagminnym błędzie
Parówki to szybki i lubiany pomysł na posiłek, jednak wiele osób nie wie, jak je poprawnie przygotować. Robert Makłowicz wyjaśnia, jak podgrzewać parówki, by zachować ich smak i wartości odżywcze, unikając przy tym typowych pomyłek.
Parówki to klasyka polskich stołów. Jednak nawet tak prosty produkt może zostać źle przygotowany, co psuje jego konsystencję i smak. Robert Makłowicz, znany kucharz i ekspert, podkreśla, że kluczem do udanego podgrzania parówek jest odpowiednia metoda i świadomość, czego unikać podczas gotowania.
Najczęstsze błędy w gotowaniu parówek
Wielu z nas sięga po łatwą metodę - wrzuca parówki do wrzącej wody i gotuje je przez kilka minut. To jednak powtarzany błąd, który może zniszczyć smak i strukturę produktu.
- Parówka jest to kiełbasa parzona. Należy zagotować wodę, wyłączyć pod nią ogień i dopiero wtedy wrzucić do niej parówkę, nie gotując, tylko zagrzewając w niegotującej się wodzie - wyjaśnił Makłowicz w rozmowie z Radiem Nowy Świat. - Nie możemy dalej bezmyślnie gotować parówek, bo pękają - dodał kucharz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robert Makłowicz tłumaczy ceny w polskich restauracjach!
Dodatkowo warto przed podgrzaniem wyjąć parówki z lodówki i pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową przez około 20 minut. To sprawi, że będą się podgrzewać równomiernie, nie pękając i zachowując soczystość. Makłowicz przestrzega też przed gotowaniem parówek w plastikowych osłonkach, które pod wpływem ciepła mogą uwalniać szkodliwe substancje. Po podgrzaniu ważne jest szybkie wyjęcie parówek z wody, aby zapobiec rozkładowi azotanów, które mogą przeobrazić się w niebezpieczne nitrozoaminy.
Dobra jakość i zdrowe nawyki
Równie ważny, co sposób przygotowania, jest świadomy wybór parówek. Warto sięgać po te, które zawierają jak najwięcej mięsa, czyli najlepiej ponad 90 procent. Z kolei produkty pełne dodatków, takich jak MOM czy fosforany lepiej omijać, ponieważ mogą nie tylko pogorszyć smak, ale również niekorzystnie wpływać na zdrowie. Wybierając parówki o prostym, naturalnym składzie, zyskujemy pewność, że serwujemy posiłek lepszej jakości - pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.
Czytaj także: ITAMESHI – gdy włoska pasja spotyka japońską precyzję
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!