Konfitura z papryki z rozmarynem
Doskonale smakuje w połączeniu z serem, a aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, goździki i cynamon sprawiają, że kusi już samym zapachem.
05.02.2016 | aktual.: 05.02.2016 12:50
Konfitury kojarzą nam się ze słodkimi przetworami naszych babć. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem lub domową chałką. Ale dodatek ten przygotowuje się nie tylko z owoców, okraszonych cukrem. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" proponuje przygotowanie konfitury z papryczki. Doskonale smakuje w połączeniu z serem, a aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, goździki i cynamon sprawiają, że kusi już samym zapachem.
Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 2 cytryny, 2 szklanki cukru, 2 goździki, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i zblendować. Przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru, sól i gotować 20 minut. Listki rozmarynu drobno posiekać, a goździki rozgnieść - zawinięte w papier tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Umyć i sparzyć cytryny. Zetrzeć z nich skórkę (odłożyć ją do pojemniczka) i wycisnąć sok. Sok dodać do papryki, razem z drugą szklanką cukru i gotować, aż konfitura zgęstnieje. Dorzucić skórkę z cytryny, rozmaryn, goździki i cynamon. Dobrze wymieszać i przełożyć do wyprażonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut i wystudzić odwrócone do góry dnem.