Konfitura z papryki z rozmarynem
Doskonale smakuje w połączeniu z serem, a aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, goździki i cynamon sprawiają, że kusi już samym zapachem.
Konfitury kojarzą nam się ze słodkimi przetworami naszych babć. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem lub domową chałką. Ale dodatek ten przygotowuje się nie tylko z owoców, okraszonych cukrem. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" proponuje przygotowanie konfitury z papryczki. Doskonale smakuje w połączeniu z serem, a aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, goździki i cynamon sprawiają, że kusi już samym zapachem.
Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 2 cytryny, 2 szklanki cukru, 2 goździki, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i zblendować. Przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru, sól i gotować 20 minut. Listki rozmarynu drobno posiekać, a goździki rozgnieść - zawinięte w papier tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Umyć i sparzyć cytryny. Zetrzeć z nich skórkę (odłożyć ją do pojemniczka) i wycisnąć sok. Sok dodać do papryki, razem z drugą szklanką cukru i gotować, aż konfitura zgęstnieje. Dorzucić skórkę z cytryny, rozmaryn, goździki i cynamon. Dobrze wymieszać i przełożyć do wyprażonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut i wystudzić odwrócone do góry dnem.