Usmaż "po turecku". Więcej nie zjesz klasycznej wersji

Wiele osób lubi rozpocząć dzień od jajecznicy na śniadanie. Ale co powiecie na to, aby nadać jej nieco egzotycznego charakteru? Menemen, czyli jajecznica po turecku, z pewnością będzie ciekawą odmianą.

Jak zrobić jajecznicę?
Jak zrobić jajecznicę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.12.2024 | aktual.: 18.12.2024 20:25

Właściwie skomponowane śniadanie może wpłynąć na nasze samopoczucie oraz koncentrację. Po całej nocy bez jedzenia, warto dostarczyć sobie wartościowych składników odżywczych, które naładują nas energią na cały dzień. Niektórzy twierdzą, że najważniejsza jest różnorodność. Owoce, warzywa, źródło białka czy pełnoziarniste pieczywo – każdy z tych elementów wpływa na jakość posiłku.

Jajecznica to klasyka śniadaniowa

Różne kultury mają swoje ulubione dania śniadaniowe. W Polsce prym wiodą kanapki, owsianka, ale też jajecznica. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Wystarczą świeże jajka, odrobina masła i szczypta soli.

Polacy chętnie wybierają klasyczną wersję, często ze szczypiorkiem, z cebulą, szynką lub boczkiem. Ale dlaczego nie spróbować czegoś innego? Zaskoczyć może jajecznica po turecku. Ten specjał doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie - a nawet i obiad - dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krok po kroku: Jak zrobić jajecznicę po turecku?

Przygotowanie jajecznicy po turecku, znanej też jako menemen, proste, a efekt smaczny i sycący. Na początek zgromadź wszystkie składniki: świeże jajka, pomidory, cebulę, paprykę, oliwę z oliwek oraz przyprawy: pieprz, sól i posiekaną natkę pietruszki. Możesz dodać także ser feta.

Rozpocznij od pokrojenia cebuli i papryki w drobną kostkę. Potem podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy warzywa ładnie się zarumienią, dodaj pokrojone pomidory. Smaż wszystko przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.

Następnie czas na jajka. Wbij je do miski i lekko ubij widelcem – nie muszą być idealnie wymieszane. Wlej je na patelnię z warzywami. Nie zapomnij o przyprawach. Dodaj sól, pieprz oraz opcjonalne chili. Smaż całość na małym ogniu, do momentu ścięcia się jajek.

Menemen - jajecznica po turecku
Menemen - jajecznica po turecku© Adobe Stock | ismishko

Podawaj jajecznicę jeszcze gorącą, posypaną natką pietruszki  najlepiej w towarzystwie świeżego chleba z masłem. To tureckie śniadanie zachwyci swoją prostotą oraz wyjątkowym smakiem nie tylko ciebie, ale i całą rodzinę.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
jajecznicaśniadaniejedzenie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)