Koronawirus w Polsce. Jakie błędy żywieniowe wyeliminować z diety dla lepszej odporności?
O tym, że należy zadbać o odporność w dobie epidemii koronawirusa, trzeba regularnie przypominać. Dieta bogata w najważniejsze mikro- i makroelementy pozwoli na znacznie lepsze funkcjonowanie całego układu odpornościowego. Wobec tego należy również pamiętać, że niektóre błędy w żywieniu mogą zachwiać równowagę organizmu, przez co podatność na zakażenie koronawirusem wzrasta.
09.04.2020 | aktual.: 09.04.2020 21:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli chcesz zadbać o swój układ odpornościowy, powinnaś przede wszystkim zwracać większą uwagę na swoją codzienną dietę. Błędy żywieniowe niestety odbijają się na naszym zdrowiu i życiu, a przez to spada zdolność organizmu do działania przeciwko zakażeniom i infekcjom. Zobacz, jakie błędy żywieniowe powinnaś wyeliminować z codziennej diety.
Błędy żywieniowe a koronawirus – nadmiar alkoholu
Wszystkie środki odkażające zawierające w sobie alkohol są bardzo skuteczne w dobie epidemii koronawirusa, ale tylko w przypadku korzystania zewnętrznego. Pamiętaj, że spożywanie alkoholu w większej ilości bardzo negatywnie odbija się na naszej odporności. Częstym błędem żywieniowym popełnianym przez osoby przebywające w izolacji czy kwarantannie jest sięganie po różnego rodzaju trunki. Picie wysokoprocentowych napojów może wpłynąć na większą podatność na zapalenie płuc, czyli jedno z zagrożeń związanych z COVID-19. Jeśli chcesz wzmocnić odporność, zrezygnuj z alkoholu.
Błędy żywieniowe – zbyt dużo soli
Kolejnym powszechnym błędem żywieniowym jest spożywanie zbyt dużej ilości soli w potrawach. Jeśli nerki są zmuszone do nadmiernej pracy w usuwaniu nadmiaru sodu, obniża się zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Najlepszym pomysłem na wzmocnienie odporności jest rezygnacja z potraw wysoko przetworzonych, w których znajdują się olbrzymie ilości soli. Dla smaku lepiej doprawiaj swoje potrawy świeżymi lub suszonymi ziołami.
Zobacz także: Koronawirus a lato. Zbadają odporność wirusa na ciepło
Błędy żywieniowe – groźny cukier
Zjadanie słodyczy wpływa negatywnie nie tylko na samopoczucie, ale także na odporność. Nic dziwnego, że zaleca się całkowite ograniczenie cukru, ponieważ ten powszechny błąd żywieniowy doprowadza do spadku zdolności komórek odpornościowych do pochłaniania bakterii. W czasie, gdy spędzamy więcej czasu w domu, zaleca się spożywanie przekąsek pozbawionych szkodliwego cukru.
Błędy żywieniowe – kofeinowy zawrót głowy
Choć kawa i herbata są wzbogacone antyoksydantami, to należy zachować umiar w codziennym wprowadzaniu do organizmu kofeiny. W końcu w zbyt dużych ilościach powoduje zaburzenia w zasypianiu albo prowadzi do nocnych przebudzeń. Niedobór snu może zachwiać działanie układu odpornościowego oraz sprzyjać rozwojowi stanu zapalnego. Błędem żywieniowym jest wypijanie napojów energetycznych, które zawierają w sobie bardzo dużo kofeiny. W przypadku kawy i herbaty pamiętaj, żeby nie pić ich później niż 6 godzin przed snem.