GotowaniePrzepisyKotlet po szwajcarsku

Kotlet po szwajcarsku

Pomysły na obiad często ograniczają się do podsmażenia kurczaka i podanie go z frytkami oraz sałatką Coleslaw. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca drób w formie kotletów po szwajcarsku.

Kotlet po szwajcarsku
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

26.02.2016 | aktual.: 11.12.2017 13:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak na obiad nie musi być nudną i ograną propozycją. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca drób w formie kotletów po szwajcarsku.

Jednak, aby mięso było aromatyczne i smaczne, nie wolno zapomnieć o istotnych składnikach dania: sporej ilości ziół, serze żółtym, szynce i papryce konserwowej. Jeśli ktoś dodatkowo usmaży takiego kotleta na aromatycznym maśle, poda z maślano-śmietanowym puree ziemniaczanym, orzeźwiającą słono-słodką mizerią i winem, to ma sporą szansę podbić podniebienia wszystkich gości przy stole.

Składniki na 1 porcję: 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka posiekanych ziół (bazylia, oregano, mięta, tymianek, rozmaryn)
, 2 plasterki sera żółtego, 1 plasterek szynki, 1 kawałek marynowanej papryki, 1 jajko, 1/2 szklanki bułki tartej, masło do smażenia.

Rozbij umyte i pozbawione błonek mięso, obsyp po jednej stronie ziołami, ułóż na nich plastry sera, szynki oraz paprykę. Złóż mięso w połowie wzdłuż krótszego boku. Zanurz w roztrzepanym jajku, obtocz z obu stron w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron po kilka minut (do czasu, aż mięso będzie apetycznie złociste). Kotlety po szwajcarsku podałam z puree ziemniaczanym oraz mizerią.

Sugestie autorki: możesz zrezygnować z dodatku któregoś ze składników nadzienia lub zastąpić go innym. Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka, jeśli chcesz uzyskać większą porcję. Według mnie najlepsza do szwajcarów jest papryka marynowana w zalewie octowej. Zioła możesz zastąpić gotową mieszanką - ziołami prowansalskimi. Danie fantastycznie smakuje z czerwonym winem. Aby panierka lepiej się trzymała, do roztrzepanego jajka dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

Wersja light: kotlety usmaż na oliwie lub pomiń etap z jajkiem i bułką tartą, boki zepnij wykałaczkami i zapiecz w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Zrezygnuj z dodatku sera żółtego.

justmydeliciouspaulina krajewskakurczak
Komentarze (0)