WP

Kotlet po szwajcarsku

Pomysły na obiad często ograniczają się do podsmażenia kurczaka i podanie go z frytkami oraz sałatką Coleslaw. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca drób w formie kotletów po szwajcarsku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kotlet po szwajcarsku
(Justmydelicious)
WP

Kurczak na obiad nie musi być nudną i ograną propozycją. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca drób w formie kotletów po szwajcarsku.

Jednak, aby mięso było aromatyczne i smaczne, nie wolno zapomnieć o istotnych składnikach dania: sporej ilości ziół, serze żółtym, szynce i papryce konserwowej. Jeśli ktoś dodatkowo usmaży takiego kotleta na aromatycznym maśle, poda z maślano-śmietanowym puree ziemniaczanym, orzeźwiającą słono-słodką mizerią i winem, to ma sporą szansę podbić podniebienia wszystkich gości przy stole.

Składniki na 1 porcję: 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka posiekanych ziół (bazylia, oregano, mięta, tymianek, rozmaryn), 2 plasterki sera żółtego, 1 plasterek szynki, 1 kawałek marynowanej papryki, 1 jajko, 1/2 szklanki bułki tartej, masło do smażenia.

WP

Rozbij umyte i pozbawione błonek mięso, obsyp po jednej stronie ziołami, ułóż na nich plastry sera, szynki oraz paprykę. Złóż mięso w połowie wzdłuż krótszego boku. Zanurz w roztrzepanym jajku, obtocz z obu stron w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron po kilka minut (do czasu, aż mięso będzie apetycznie złociste). Kotlety po szwajcarsku podałam z puree ziemniaczanym oraz mizerią.

Sugestie autorki: możesz zrezygnować z dodatku któregoś ze składników nadzienia lub zastąpić go innym. Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka, jeśli chcesz uzyskać większą porcję. Według mnie najlepsza do szwajcarów jest papryka marynowana w zalewie octowej. Zioła możesz zastąpić gotową mieszanką - ziołami prowansalskimi. Danie fantastycznie smakuje z czerwonym winem. Aby panierka lepiej się trzymała, do roztrzepanego jajka dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

Wersja light: kotlety usmaż na oliwie lub pomiń etap z jajkiem i bułką tartą, boki zepnij wykałaczkami i zapiecz w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Zrezygnuj z dodatku sera żółtego.

POLECAMY RÓWNIEŻ:
Gruszki w białej czekoladzie
Najlepsze diety 2016

WP
Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP