Kuchnia czeska - smaczna i treściwa
Czesi to naród wesoły - godzinami przesiadują w restauracjach, prowadząc ożywione dysputy, racząc się piwem z pianką i zajadając knedliczki. Prezentujemy specjały kuchni naszych południowych sąsiadów.
Przechadzając się uliczkami Pragi ma się wrażenie, że nasi południowi sąsiedzi całymi dniami przesiadują w restauracjach, kawiarenkach, pubach, tradycyjnych tawernach, bez względu na to, czy jest środek tygodnia, czy weekend. Czas płynie tu wolniej, bardziej beztrosko i tak naprawdę spieszą się jedynie zagubieni w wąskich uliczkach turyści. Czesi natomiast zawsze znajdą chwilę na pogawędkę przy kuflu piwa i talerzu tradycyjnych knedliczków.
Jak za czasów cesarsko - królewskich
W kuchni czeskiej odnajdziemy wpływy bawarskie, słowackie, śląskie i przede wszystkim austro-węgierskie. Przeważają w niej wszelkie połączenia mięs i trunków, wśród których zdecydowanie pierwszą pozycję zajmuje piwo. W przepisach gromadzonych przez czeskie gospodynie, na honorowych miejscach plasują się: gulasz piwny, zupa piwna, a nawet twarożki zasmażane w cieście piwnym. Charakterystyczne dla pubów i restauracji jest również serwowanie piw smakowych - miodowych, z dodatkiem imbiru, goździków lub karmelu. Warto też zwrócić uwagę na przystawki serwowane przed posiłkiem. W polskich lokalach panuje moda na chleb wypiekany według domowej tradycji, podawany ze smalcem, również domowej roboty. W Czechach na stoły podaje się m. in. chleb kminkowy, smarowany pastą z czosnku i sera.
PRZEPISY NA CZESKIE SPECJAŁY:
Porcje dla bohaterów
Jeśli pierwszy raz zawitasz w progi typowej, czeskiej tawerny, możesz być zaskoczony i pewny, że kelner w trosce o Twoją satysfakcję poda Ci kufel schłodzonego piwa bez pytania, czy sobie tego życzysz (najpopularniejsze marki to m.in. Plzeňský Prazdroj, Budjovický Budvar, Staropramen, Radegast i Gambrinus). Dopiero po tym, jak zachwycisz się jego wyjątkowym smakiem, podadzą Ci menu. Figurują w nim dania, których nie spotkasz nigdzie na świecie, o oryginalnym smaku i aromacie. Na uwagę zasługują zupy – gęste, często zabielane, najczęściej sporządzane na wywarze mięsnym. W czeskim menu znajdziemy pożywny rosół, zupę gulaszową, piwną i aromatyczną zupę czosnkową, w jadłospisie figurującą pod nazwą česnekačku. Makarony zostały tu wyparte przez wspaniałe, mączne kluseczki. Zamawiając zupę pamiętajmy więc, że ze względu na gęstość i dodatek kluseczek, może stać się ona daniem, które całkowicie zaspokoi nasz głód i na drugie danie nie będziemy mieli już ani siły, ani ochoty.
Smacznie, tanio i treściwie
Kuchnia czeska ma jeszcze jedną zaletę – jest tania. W sympatycznych, kameralnych knajpkach, często prowadzonych przez jedną rodzinę zamówimy obiad (danie główne i kufel piwa), którego koszt nie przekroczy 20 polskich złotych. W restauracjach przeważają potrawy z mięs i ziemniaków, zupy natomiast są zagęszczane mąką. Problemem może się okazać brak miejsca w restauracjach przy głównych uliczkach, np. na Hradczanach, w okolicach Złotej Uliczki, Katedry św. Wita lub przy Moście Karola. Wystarczy jednak, że skręcimy w boczne alejki, równie piękne i zabytkowe, a odkryjemy zaciszne knajpki z sympatyczną obsługą i swojską atmosferą. Charakterystyczne dla czeskich pubów i restauracji jest również serwowanie piw smakowych - miodowych, z dodatkiem imbiru, goździków lub karmelu.
**Nie tylko knedliczki
Kuchnia czeska z pewnością przypadnie do gustu mężczyznom, gdyż to właśnie oni częściej niż kobiety lubią dania konkretne, z tłustym mięsem w roli głównej oraz ziemniaki w różnej postaci. Oryginalnym daniem jest tlaãenkas s cibuli – salceson z cebulą polany octem, który świetnie smakuje z piwem (koniecznie z dwustopniową, równie konkretną pianą). Któż z nas nie słyszał również o sztandarowym czeskim daniu, czyli knedliczkach? Nasi sąsiedzi serwują ich trzy rodzaje - z bułki houskovy knedliky, ziemniaczane bramborové knedlíky, owocowe ovocné knedlíky. W menu restauracji znajdziemy także potrawy z dziczyzny – z dzika, sarny i zająca oraz z ryb (smažený kapr - karp smażony). Innym daniem, cieszącym się równie wielką popularnością co czeskie ziemniaczane wariacje, cieszy się smaženy sỳr – ser smażony w panierce. Warto wiedzieć, jakie trunki oprócz piwa, można zamówić do tych nieprzeciętnych dań.
Czeskie trunki
W czasach Austro-Węgier, za panowania Franciszka Józefa, dzielni wojacy przemierzali południe Europy wzdłuż i wszerz, odwiedzając przydrożne kanjpki, szukając w nich zabawy i wytchnienia. Oprócz piwa, najchętniej spożywanym trunkiem były wódki, takie jak nieśmiertelna becherovka, piekielnie mocna śliwowica oraz absynt. Do tej pory ten niebiesko - zielonkawy trunek można dostać w niewielu miejscach w Europie, w tym w Czechach. Paniom natomiast polecamy alkohole owocowe, w menu widniejące jako pálenky.
PRZEPISY NA CZESKIE SPECJAŁY: