Kulinarne upodobania zapisane w genach
Upodobanie do mięsa i ryb dziedziczymy, natomiast skłonność do słodyczy oraz owoców i warzyw
jest prawdopodobnie wynikiem wychowania i przyzwyczajenia. To wnioski brytyjskich naukowców, którzy swoje badania opublikowali w "Journal of
Physiology and Behaviour".
02.03.2007 | aktual.: 29.06.2010 13:07
Upodobanie do mięsa i ryb dziedziczymy, natomiast skłonność do słodyczy oraz owoców i warzyw jest prawdopodobnie wynikiem wychowania i przyzwyczajenia. To wnioski brytyjskich naukowców, którzy swoje badania opublikowali w "Journal of Physiology and Behaviour".
Naukowcy doszli do tych wniosków po przebadaniu 103 par bliźniąt jednojajowych i 111 par bliźniąt dwujajowych w wieku od 4 do 5 lat. Naukowcy dali matkom wszystkich bliźniąt listę 77 różnych produktów spożywczych i potraw. Miały ocenić, jak bardzo lubią je ich dzieci.
Dziedziczymy kulinarne upodobania
Później porównano, w jakim stopniu pokrywają się smakowe preferencje bliźniąt jedno- i dwujajowych. Na tej podstawie naukowcy doszli do wniosku, że upodobanie do mięsa i ryb jest dziedziczone. Skłonność do owoców, warzyw i słodyczy nie zależy od genów. Nie jest jednak pewne, jakie czynniki decydują o tym, że ktoś lubi jeść "zieleninę" lub desery - przyznają naukowcy.
Wzorem są rodzice
Sugerują jednak, że może mieć znaczenie dostępność produktu lub też wzór, jaki dzieciom dają rodzice. "Możliwe, że dzieci, które widzą entuzjazm lub zniechęcenie rodziców na widok określonych warzyw lub ciast, zachowują się podobnie" - uważa prowadząca badania prof. Jane Wardle z brytyjskiej organizacji charytatywnej Cancer Research UK.
Bliźnięta jednojajowe mają identyczne geny, a bliźnięta dwujajowe jedynie połowę genów mają takich samych. Dlatego porównanie preferencji pokarmowych takich rodzeństw pozwala określić, które smaki są dziedziczone, a które - kształtowane przez środowisko.(PAP) zan/ lip/ bel/ krx/