Kupujesz mięso mielone w dyskontach? Lepiej uważaj na jeden szczegół

Kiedy robimy zakupy, zależy nam na tym, aby produkty, które kupujemy, były najlepszej jakości. Czasami jednak jeden szczegół może mieć w tym przypadku ogromne znaczenie. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze mięsa mielonego?

Na co uważać przy zakupie mięsa mielonego?
Na co uważać przy zakupie mięsa mielonego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alex filatov

02.12.2024 22:17

W sklepach bez trudu można natknąć się na zapakowane w plastikowe opakowania mięso mielone. Jest ono nie tylko łatwodostępne, ale zazwyczaj też dużo tańsze od produktów, które na specjalne życzenie klienta zostaje zmielone przez ekspedientkę w tradycyjnym sklepie mięsnym. Co powinno nas zaniepokoić? Sprawdźcie.

Mięso mielone - na co zwrócić uwagę?

Eksperci od lat zachęcają do tego, by przed zakupem jakiekolwiek produktu spożywczego, dokładnie czytać umieszczone na opakowaniach etykiety. Tak też jest w przypadku mięsa mielonego, które często sprzedawane jest w plastikowych pojemnikach.

"Jeśli będziecie chcieli kupić mięso mielone, to zwróćcie uwagę czy kupujecie czyste mięso mielone, czy może 'surowy wyrób mięsny', bo to spora różnica wbrew pozorom" - można przeczytać w jednym z ostatnich postów na Facebooku pod nazwą @Pomysłodawcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się bowiem, że producenci nie bez powodu nazywają je"surowym wyrobem mięsnym".

"To produkt spożywczy składający się głównie z mięsa, który został wstępnie przygotowany, ale nie poddany obróbce cieplnej, takiej jak pieczenie, smażenie czy gotowanie. W skład takich wyrobów mogą wchodzić dodatki, przyprawy, marynaty, aromaty lub inne składniki, które nadają im odpowiedni smak, teksturę lub wydłużają trwałość".

Jak przechowywać mięso mielone?

Mięso mielone najlepiej jest spożyć od razu po jego zmieleniu, choć nie zawsze jest to możliwe. Jeśli jednak przechowamy je w odpowiedni sposób, będziemy mogli wykorzystać je do przyrządzenia jakiejś potrawy nawet kilkanaście godzin później.

Po kupnie mięsa trzeba pamiętać o tym, by przełożyć go do szklanej lub metalowej miseczki. Całość należy zabezpieczyć dokładnie folią spożywczą, poprzez dociskanie jej do mięsa. W ten sposób będziemy mieli pewność, że usuniemy z wnętrza nieco powietrza. Na sam koniec wystarczy już tylko umieścić wszystko w lodówce i gotowe.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)