Pamiętaj przed usmażeniem. Schabowy będzie miękki jak nigdy
09.09.2024 14:36, aktual.: 09.09.2024 15:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić idealne schabowe? Odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na prostą marynatę, która sprawi, że kotlety wyjdą miękkie i soczyste.
Idealne schabowe? Chrupiące, delikatne i soczyste. Choć przepis jest prosty, kotlety nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Zdarza się, że po usmażeniu mięso jest suche i gumowate. Można tego uniknąć. Wystarczy zanurzyć je w marynacie na godzinę przed planowanym smażeniem, a kotlety wyjdą jak te, które serwowały nam nasze babcie.
Jak przygotować idealne schabowe?
Schabowe to klasyka polskiej kuchni. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w schab dobrej jakości, pokroić go na cienkie plastry, rozbić, a następnie zanurzyć w panierce i usmażyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczowym aspektem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Przed smażeniem należy je cienko rozbić i zanurzyć w mleku z dodatkiem cebuli, aby nieco zmiękło. Ten patent stosowały nasze babcie. Okazuje się, że istnieje jeszcze lepszy sposób.
Wystarczy, że zamienisz mleko na kefir lub jogurt naturalny. Zawarte w nich żywe kultury bakterii (m.in. kwas mlekowy) sprawią, że kotlety będą miękkie i delikatne. Taka marynata sprawdzi się także podczas przygotowywania indyka lub kurczaka.
Soczyste kotlety schabowe — przepis
Składniki:
- 500 g schabu,
- 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- smalec lub olej do smażenia.
Zacznij od przygotowania schabu. Pokrój go w cienkie plastry i rozbij tak, aby ich grubość nie przekraczała 1 cm. Kotlety włóż do miski i zalej je jogurtem lub kefirem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w pióra cebulę. Miskę włóż do lodówki.
Po godzinie wyjmij mięso i pozbądź się z niego nadmiaru marynaty. Oprósz je pieprzem i solą z dwóch stron. Zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z dwóch stron.
Czytaj także: Pamiętaj po usmażeniu. Kotlet nie "siądzie" na żołądku
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl