Pamiętaj przed usmażeniem. Schabowy będzie miękki jak nigdy
Jak zrobić idealne schabowe? Odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na prostą marynatę, która sprawi, że kotlety wyjdą miękkie i soczyste.
09.09.2024 | aktual.: 09.09.2024 15:11
Idealne schabowe? Chrupiące, delikatne i soczyste. Choć przepis jest prosty, kotlety nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Zdarza się, że po usmażeniu mięso jest suche i gumowate. Można tego uniknąć. Wystarczy zanurzyć je w marynacie na godzinę przed planowanym smażeniem, a kotlety wyjdą jak te, które serwowały nam nasze babcie.
Jak przygotować idealne schabowe?
Schabowe to klasyka polskiej kuchni. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w schab dobrej jakości, pokroić go na cienkie plastry, rozbić, a następnie zanurzyć w panierce i usmażyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczowym aspektem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Przed smażeniem należy je cienko rozbić i zanurzyć w mleku z dodatkiem cebuli, aby nieco zmiękło. Ten patent stosowały nasze babcie. Okazuje się, że istnieje jeszcze lepszy sposób.
Wystarczy, że zamienisz mleko na kefir lub jogurt naturalny. Zawarte w nich żywe kultury bakterii (m.in. kwas mlekowy) sprawią, że kotlety będą miękkie i delikatne. Taka marynata sprawdzi się także podczas przygotowywania indyka lub kurczaka.
Soczyste kotlety schabowe — przepis
Składniki:
- 500 g schabu,
- 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- smalec lub olej do smażenia.
Zacznij od przygotowania schabu. Pokrój go w cienkie plastry i rozbij tak, aby ich grubość nie przekraczała 1 cm. Kotlety włóż do miski i zalej je jogurtem lub kefirem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w pióra cebulę. Miskę włóż do lodówki.
Po godzinie wyjmij mięso i pozbądź się z niego nadmiaru marynaty. Oprósz je pieprzem i solą z dwóch stron. Zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z dwóch stron.
Czytaj także: Pamiętaj po usmażeniu. Kotlet nie "siądzie" na żołądku
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl