Lanolina - cena, zastosowanie i właściwości

Lanolina to znana ze swojej wieloletniej tradycji substancja stosowana zarówno w leczeniu, jak i zabiegach kosmetycznych. Co więcej, konsystencja wosku sprawia, że lanolina jest obecna w składzie wielu produktów, m.in. kremów nawilżających, balsamów do ciała oraz opatrunków ratunkowych.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Lanolina posiada szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i produktach leczniczych.
Lanolina posiada szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i produktach leczniczych. (Shutterstock.com)
WP

Lanolina - właściwości

Lanolina charakteryzuje się konsystencją przypominającą wosk, który uzyskuje się bezpośrednio z owczego tłuszczu. Zwierzęta te posiadają warstwę ochronną w okresach zimowych, dlatego tylko wtedy możliwe jest uzyskanie lanoliny. Co więcej, słowo ''lana'' po łacińsku oznacza wełnę, z tego powodu lanolina w czystej postaci posiada specyficzny zapach i kolor w odcieniach żółci i brązowego. Ponadto cały proces uzyskania tej substancji polega na ostrzyżeniu owiec, żeby następnie po umyciu i opłukaniu maksymalnie oczyścić uzyskaną lanolinę i wytopić ją w temperaturze 36-42 stopni. W tym momencie jeszcze rzadką substancję pozostawia się do wysuszenia w zależności od ilości do nawet dwóch tygodni w pomieszczeniu z dobrą wentylacją. Kiedy lanolina zastyga, nabiera charakterystycznej gęstej konsystencji, którą za pomocą dodatkowych składników można regulować.

WP

Lanolina - zastosowanie

Lanolina znana jest w kosmetyce od dawna dzięki właściwościom pozwalającym jej znaleźć się w składach kosmetyków różnych specjalizacji. Zawdzięcza to przede wszystkim cechom nawilżającym i ochronnym, które pomagają zbudować warstwę zabezpieczającą na całej powierzchni skóry, dzięki czemu, w dotyku wydaje się o wiele gładsza. Co więcej, zastosowanie lanoliny jest bardzo szerokie, a wynika to z wielu zalet, które są tak pożądane w kosmetykach, np. można ją spotkać w wielu produktach piorących ze względu na właściwości zmiękczające oraz wzmacniające elastyczność. Z tego powodu w aptece możemy spotkać lanolinę w składzie leków ułatwiających gojenie się płytkich ran, obtarć i pęcherzy dłoni oraz jako podstawowy składnik opatrunków. To, co wyróżnia ją na tle pozostałych substancji, to również delikatne działanie lanoliny, co sprawia, że stosuje się ją w produktach przeznaczonych dla kobiet w ciąży i karmiących matek.

Bogate spektrum kosmetyków dla Twojej urody znajdziesz teraz na WP radarOkazji.

WP

Lanolina i jej rodzaje

Obecnie na rynku istnieje podział na dwa rodzaje lanoliny. Pierwszy to lanolina bezwodna, czyli czysta, wyróżniająca się ciemnożółtą barwą i lepką, gęstą konsystencją. Jest to najpopularniejszy typ, który spotkamy w maściach, kremach i produktach kosmetycznych. Drugi typ lanoliny, czyli lanolina uwodniona, wyróżnia się składem, który posiada ok. 25 proc. wody, dlatego ten typ lanoliny wykorzystywany jest do różnego rodzaju smarowań oraz podczas procesów uszlachetniania surowców, takich jak drewno. To właśnie z tego powodu lanolina bardzo często poddawana jest różnego rodzaju procesom fizyczno-chemicznym, aby zneutralizować jej formę pod względem zapachu i smaku. Jest to wykorzystywane szczególnie w zastosowaniach medycznych np. lekach, gdzie wskazana jest jak najbardziej neutralna postać składników. Innym przykładem wpływu czystości lanoliny są zastosowania mechaniczne, np. w produktach do konserwacji statków wodnych, elementów skórzanych oraz smarowania części maszyn.

WP

Cena lanoliny. Gdzie ją kupić?

Lanlinę kupić można w aptekach stacjonarnych i internetowych oraz w sklepach online. Cena lanoliny w kremie lub płynie wynosi około 20 zł. Produkty z lanoliną dla mam i niemowląt mogą kosztować kilkadziesiąt złotych.

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP