GotowaniePrzepisyŁosoś w świątecznej oprawie

Łosoś w świątecznej oprawie

Łosoś w świątecznej oprawie
Źródło zdjęć: © sxc.hu

04.12.2009 11:03, aktual.: 22.06.2010 15:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś świąteczna ryba to już nie tylko tradycyjny polski karp, ale również wiele gatunków szlachetnych ryb z łososiem norweskim na czele.

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen tajemnicy i mistyki. Kulinarne celebrowanie tego niezwykłego wydarzenia od dawna jest wpisane w polską i światową tradycję. Obecnie Święta to pogodzenie tradycji z nowym spojrzeniem na ich kulinarną stronę oraz interpretacja dobrze znanych składników z możliwością otwarcia się na tworzenie własnych koncepcji.

Dziś świąteczna ryba to już nie tylko tradycyjny polski karp, ale również wiele gatunków szlachetnych ryb z łososiem norweskim na czele. Zdrowotne i smakowe walory łososia docenia coraz szersze grono konsumentów. Ryba ta jest jedną z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych, a co ważne w kwestii prezentacji dań na świątecznym stole – łosoś sam w sobie posiada elegancki wizerunek i piękną barwę mięsa. Tym samym, przyrządzony w najprostszy sposób, bez upiększających dodatków, posiada walory ryby idealnie nadającej się na danie świąteczne. Dla współcześnie zabieganych i zajętych obowiązkami zawodowymi ważną zaletą będzie łatwa obróbka łososia oraz fakt, że nie wymaga on specjalnych zabiegów poprawiających lub nadających mięsu właściwy smak.

Warto wiedzieć, że łososia można przyrządzić w zasadzie na wszystkie możliwe sposoby. W gronie świątecznych przystawek może znaleźć się tatar z łososia, łosoś w galarecie lub w postaci musu. Wyborne będą bliny z łososiem wędzonym i kawiorem lub ikrą z łososia, albo filet z łososia zapiekany z kapustą w cieście francuskim. Aby go przyrządzić należy przygotować: 1 filet z łososia (może być mrożony), 350 g kapusty kiszonej, 2 białe cebule, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 250 ml białego wytrawnego wina, 1 jajko, sól, pieprz, masło.

Ciasto francuskie rozmrozić. Świeży filet z łososia oczyścić, mrożony rozmrozić. Zdjąć skórę, wyciągnąć ości. Filet pokroić wzdłuż na długie, równe porcje. Przyprawić solą i pieprzem, umieścić w lodówce. Obrać cebule, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kapustę kiszoną opłukać, gdy jest za kwaśna, poszatkować i dodać do cebuli. Przyprawić, dodać liść laurowy i dusić do miękkości, podlewając białym winem i wodą. Uważać, aby nie rozgotować kapusty, powinna być krucha i aromatyczna.

Wystudzić. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć prostokąty o długości dostosowanej do pasków ryby. Na cieście ułożyć dobrze wyciśniętą kapust i łososia. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, całość delikatnie zawinąć i docisnąć. Strudel ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby łączenie ciasta znajdowało się na dole. Delikatnie nakłuć. Posmarować jajkiem i piec w temp. 180-190ºC przez ok. 25 min. Ciasto powinno być ładnie zrumienione. Podawać pokrojone na ukośne kawałki – na gorąco z sosem cebulowo-winnym, grzybowym itp., lub na zimno jako zakąskę.

Na gorąco łosoś znakomicie smakuje również w postaci zapiekanki z ziemniakami i grzybami lub fasolą, pierożków z nadzieniem łososiowym, bądź też uprzednio zamarynowany w miodzie i upieczony, również w karmelu i z suszonymi owocami. Wędzony lub gotowany, duszony lub smażony – zawsze smakuje wybornie, a przede wszystkim jest niezwykle zdrowy.

Rafał Targosz, Ambasador Kulinarny LIMITO, Szef kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także