GotowaniePrzepisyMajówkowe marzenie - grill na działce

Majówkowe marzenie - grill na działce

Majówkowe marzenie - grill na działce
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
27.04.2007 10:33, aktualizacja: 29.06.2010 12:41

Wkrótce zacznie się szał grillowy. Znów będziemy rozkoszować się w naszych ogródkach grillowanymi kiełbaskami, a ich zapach będzie kusił przechodniów. Szał grillowania dopadnie, jak zwykle wszystkich, zarówno mieszkańców bloków, którzy będą szukać namiastki świeżego powietrza na balkonach, działkowiczów i bogatych właścicieli willi. Jak sprawić, aby grillowanie smakowało jeszcze lepiej?

Szał grillowania dopada wszystkich. Znajomi na działce, gitara i śpiew, a do tego talerz pełen grillowanych pyszności. Czego chcieć więcej? Wszystkim miłośnikom grillowania podpowiadamy, jak sprawić, aby grillowanie smakowało jeszcze lepiej!

Smak i zdrowie

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który dla większości z nas kojarzy się z wakacjami, przyjemnymi chwilami spędzonymi na świeżym powietrzu. Takie dania są jednak nie tylko smaczne, ale i zdrowe, pod warunkiem, że są odpowiednio przyrządzone. Potrawy z grilla tracą to, co szkodzi i tuczy, czyli tłuszcz, ale jednocześnie nie są pozbawione ważnych właściwości odżywczych. Dlatego tak przyrządzone dania polecane są wszystkim odchudzającym się i dbającym o linię!

Dobrze, znaczy zdrowo

Aby potrawy były zdrowe i nie szkodziły, należy pamiętać o kilku zasadach dobrego grillowania. Potrawy warto kłaść nie bezpośrednio na ruszcie, ale na specjalnych, aluminiowych tackach jednorazowych. Dzięki temu, za każdym razem będziemy pewni ich czystości, a co ważniejsze, tłuszcz z potraw nie będzie kapał bezpośrednio na żar, co powoduje wydzielanie się szkodliwych związków.

Niezwykle ważne jest to, czym palimy. Należy używać wyłącznie drewna przeznaczonego do grillowania. Absolutnie zakazane jest używanie jako podpałki czy do samego palenia plastików, kartonów, czy drewna nasączonego chemicznymi substancjami czy pomalowanego. Aby mięso było bardziej aromatyczne, można wrzucić do paleniska np. owoce jałowca lub łupiny orzecha. Najlepszy do palenia w grillu jest naturalny węgiel. Można również palić brykietami.

WRZUĆ NA GRILLA

Grillujemy prawie wszystko

Z grilla smakuje nie tylko mięso. Doskonałe są ryby, warzywa, a także owoce. Grillujemy tylko produkty świeże, a nie na przykład zamrożone. Przyrządzamy potrawy tak, jak lubimy. Można przygotować je wcześniej, można bezpośrednio przed położeniem na ruszt. W sklepach mięsnych jest coraz większy wybór mięs już przygotowanych – to wersja dla leniwych i wszystkich, którym brak czasu.

Warzywna moda

Ostatnio coraz modniejsze są warzywa z grilla. Mięso, przyrządzane na różne sposoby, nadal króluje wśród grillujących, jednak pieczone warzywa robią coraz większą furorę. Doskonale smakuje czosnek z rusztu – można go rozsmarować na kanapki lub użyć do sałatki. Grillować można także m.in kukurydzę (najlepiej z odrobiną masła), bakłażany, pomidory, czy cebulę.

Ważne, aby warzywa były dobrze upieczone. Można piec je zarówno w całości, jak i plastrach. Aby być pewnym, czy są gotowe, wystarczy patyczkiem sprawdzić, czy są miękkie. Aby smakowały i nie straciły swoich odżywczych wartości, lepiej piec je nie obierając ze skórki. Smaczne są także owoce, na przykład jabłka lub banany. Te ostanie doskonale smakują polane sokiem z cytryny i posypane cynamonem.

Grill daje nie tylko możliwość smacznego i zdrowego odżywiania się, ale jest to także świetna okazja do spotkań z przyjaciółmi i bliskimi. Posiłek na świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie, a spożyty w doborowym towarzystwie sprawia ogromną przyjemność. Dlatego warto wspierać grillową tradycję dla ciała i ducha!

WRZUĆ NA GRILLA