GotowaniePrzepisyCzesi zawsze dodają do placków ziemniaczanych. Efekt palce lizać

Czesi zawsze dodają do placków ziemniaczanych. Efekt palce lizać

Placki ziemniaczane to wcale nie taka prosta potrawa. Podczas przygotowania wiele rzeczy może pójść nie tak, a przecież zależy nam, aby były jak najbardziej chrupiące i pyszne. Jeśli nam nie wychodzą, może powinniśmy poszukać rozwiązania u sąsiadów?

Czeski przepis to gwarancja chrupiących placków ziemniaczanych
Czeski przepis to gwarancja chrupiących placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 13:41

Chodzi oczywiście o Czechów, naszych południowych sąsiadów, którzy są absolutnymi ekspertami w dziedzinie placków ziemniaczanych – jak również innych pysznych dań, bo nikt tak dobrze nie smaży sera, wprost palce lizać! Okazuje się, że w alternatywnym przepisie znajdziemy aż trzy wyjątkowe składniki, które polepszają smak placków. Jakim cudem sami na to nie wpadliśmy? Cóż, właśnie dlatego warto eksperymentować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złociste i chrupiące za każdym razem. Przepis rodem z Czech

Idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące, to nie podlega kwestii. Bardzo ważny jest też ich kolor, przecież nie mogą wyjść szare i płaskie jak podeszwa. Na szczęście pyszne danie z tartych pyrek można przygotować na wiele sposobów i zawsze warto szukać inspiracji, aby było jeszcze lepsze i atrakcyjniejsze wizualnie.

Z pomocą przychodzi czeski przepis, który podwyższa stawkę o kilka wyjątkowych składników, których brakuje w naszych recepturach. Okazuje się, że dodatek mąki ziemniaczanej znacznie podnosi chrupkość, a czosnek… Z czosnkiem po prostu wszystko staje się o wiele bardziej aromatyczne i smakuje lepiej.

Placki po czesku. Jak to zrobić i cieszyć się smakiem?

Jeśli chcemy przygotować doskonale chrupiące placki ziemniaczane według rewolucyjnego przepisu, musimy przygotować następujące składniki: 1 kg ziemniaków, 150 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, pół szklanki mleka, 200 g wędzonego boczku, 5 ząbków czosnku, olej i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz idealnie pasujący do ziemniaków majeranek.

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, pokrojony w kostkę boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i starannie mieszamy składniki. Na koniec doprawiamy do smaku. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki na złoty kolor.

Placki, że palce lizać! Czesi wiedzą, co dobre

Gotowe i uroczo złociste placki możemy podać tak, jak lubimy. Chociaż może niekoniecznie z cukrem i śmietaną, bo podobno niektórym najbardziej smakują w takim wydaniu. Jeśli śmietana, to raczej kwaśna – będzie o wiele lepiej komponować się z aromatycznymi plackami po czesku.

Możemy je też podać z sosem grzybowym albo gulaszowym – po cygańsku. Do tego obowiązkowa, świeża surówka. Placki po czesku w każdej wersji będą smakować doskonale i na pewno już nigdy nie przygotujemy ich inaczej.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)