Czesi zawsze dodają do placków ziemniaczanych. Efekt palce lizać
Placki ziemniaczane to wcale nie taka prosta potrawa. Podczas przygotowania wiele rzeczy może pójść nie tak, a przecież zależy nam, aby były jak najbardziej chrupiące i pyszne. Jeśli nam nie wychodzą, może powinniśmy poszukać rozwiązania u sąsiadów?
07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 13:41
Chodzi oczywiście o Czechów, naszych południowych sąsiadów, którzy są absolutnymi ekspertami w dziedzinie placków ziemniaczanych – jak również innych pysznych dań, bo nikt tak dobrze nie smaży sera, wprost palce lizać! Okazuje się, że w alternatywnym przepisie znajdziemy aż trzy wyjątkowe składniki, które polepszają smak placków. Jakim cudem sami na to nie wpadliśmy? Cóż, właśnie dlatego warto eksperymentować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Złociste i chrupiące za każdym razem. Przepis rodem z Czech
Idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące, to nie podlega kwestii. Bardzo ważny jest też ich kolor, przecież nie mogą wyjść szare i płaskie jak podeszwa. Na szczęście pyszne danie z tartych pyrek można przygotować na wiele sposobów i zawsze warto szukać inspiracji, aby było jeszcze lepsze i atrakcyjniejsze wizualnie.
Z pomocą przychodzi czeski przepis, który podwyższa stawkę o kilka wyjątkowych składników, których brakuje w naszych recepturach. Okazuje się, że dodatek mąki ziemniaczanej znacznie podnosi chrupkość, a czosnek… Z czosnkiem po prostu wszystko staje się o wiele bardziej aromatyczne i smakuje lepiej.
Placki po czesku. Jak to zrobić i cieszyć się smakiem?
Jeśli chcemy przygotować doskonale chrupiące placki ziemniaczane według rewolucyjnego przepisu, musimy przygotować następujące składniki: 1 kg ziemniaków, 150 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, pół szklanki mleka, 200 g wędzonego boczku, 5 ząbków czosnku, olej i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz idealnie pasujący do ziemniaków majeranek.
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, pokrojony w kostkę boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i starannie mieszamy składniki. Na koniec doprawiamy do smaku. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki na złoty kolor.
Placki, że palce lizać! Czesi wiedzą, co dobre
Gotowe i uroczo złociste placki możemy podać tak, jak lubimy. Chociaż może niekoniecznie z cukrem i śmietaną, bo podobno niektórym najbardziej smakują w takim wydaniu. Jeśli śmietana, to raczej kwaśna – będzie o wiele lepiej komponować się z aromatycznymi plackami po czesku.
Możemy je też podać z sosem grzybowym albo gulaszowym – po cygańsku. Do tego obowiązkowa, świeża surówka. Placki po czesku w każdej wersji będą smakować doskonale i na pewno już nigdy nie przygotujemy ich inaczej.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!